Alman yayınevleri ve kitabevlerinin çatı kuruluşu Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği (Börsenverein) Özgür Gündem Gazetesi’nin yayın kurulu üyesi olduğu için tutuklanan yazar Aslı Erdoğan’ın tüm kitaplarını Almanya’da yayınlama kararı aldı. Börsenverein CEO’su Alexander Skipis ve John Steinmark, bu amaçla Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya dilekçeyle başvurup, Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutulan Aslı Erdoğan’la görüşmeyi talep etti. 

Skipis ve Steinmark dilekçelerinde, “Tutuklu yazar Aslı Erdoğan’ı  12, 13 veya 14 Kasım 2016’da ziyaret etmeyi talep ediyorum. Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği’nin bir temsilcisi olarak, Aslı Erdoğan’ın kitapları ve basım şartlarıyla ilgili görüşme amacıyla kendisini ziyaret etmek niyetindeyim” ifadelerine yer verdi. 

Hep birlikte çalışmalıyız

Alexander Skipis, Türkiye’ye gitmeden önce şunları kaydetti: “Türk hükümeti ifade özgürlüğü üzerinde büyük bir saldırı başlattı. Alman hükümeti ve AB Komisyonu artık bu konuda sessiz kalamaz. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır ve tartışılamaz. Politikacılar ve hükümetlerin, bu temel hakkın kullanılması onların politikalarına uysun ya da uymasın taahhüt ve teyit etmek zorunluluğu vardır. Biz siyasi çıkarlar için ifade özgürlüğünün çiğnenmesine izin veremeyiz. Bu konuda hep birlikte çalışmamız gerekiyor.”

Söz ve özgürlük için panel

Skipis, 13 Kasım Pazar, saat 15.00-16.30 arası, İstanbul Kitap Fuarı Karadeniz Salonu’nda, Aslı Erdoğan’a  vurgu yapacağı “For Speech and Freedom” (Söz ve Özgürlük İçin) paneline katılacak.
Eğer Bakanlık engellemezse Aslı Erdoğan’la görüşecek olan Skipis, 14 Kasım Pazartesi sabahı Erdoğan’ın avukatıyla görüşüp bilgi alacak ve görüşme izni verilmese de Pazartesi saat 14.00’da Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nin kapısında bir basın açıklaması yapacak.  


Kültür kuruluşlarından  Merkel’e mektup

Berlin Sanatlar Akademisi’nin girişimi ile Almanya’daki kültür kuruluşları adına Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yazılan açık mektupta, Merkel’den “Türkiye’de hapishanede bulunan gazeteci, yazar ve milletvekillerinin derhal serbest bırakılması için mevcut bütün diplomatik yöntemlerin kullanarak çaba göstermesi talep” edildi. Mektupta, “tanınmış gazeteci, yazar, akademisyen ve muhalif siyasetçilerin benzeri görülmemiş bir gözaltına alınması dalgasıyla Türkiye’de insan hakları ve demokrasinin temeline saldırıldığı” ifade edildi. Mektubu imzalayanlar arasında Berlin Sanatlar Akademisi, Berlin Festival İdaresi (Berliner Festspiele), Alman Tiyatrosu, Frankfurt Kitap Fuarı, Dünya Kültürler Evi, Berlin Uluslararası Edebiyat Festivali, Türkiye Almanya Kültür Forumu, Maxim Gorki Tiyatrosu, Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği’nin yöneticileri bulunuyor.


 ANF / İSTANBUL