Atık malzemeyle kafe açtı

Kadın Haberleri —

Özlem Zengin

Özlem Zengin

  • Dekorasyonunu atık malzemelerden yaptığı kafede okuma günleri etkinlikleri düzenleyen Özlem Zengin, kafenin bir bölümünü verimli vakit geçirmeyi amaçlayan kadınlara ayırdı. 

Colemêrg‘in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde yaşayan Özlem Zengin, kısa süre önce açtığı kafenin tüm eşyalarını atık malzemelerden kendi yaptı. Kafede okuma günleri ve çeşitli ekinlikler düzenleyen Zengin, down sendromu ve engelli çocuklar için farkındalık yaratmayı da amaçlıyor. Kafenin bir bölümünü el işi ürünlerini değerlendirmek isteyen kadınlara ayıran Zengin, verimli vakit geçirmeyi amaçlayanları ağırladıklarını söyledi. 

Ekonomik bağımsızlığınızı oluşturabilirsiniz

Açtığı kafenin salt vakit geçirmek adına gidilen bir yer olmasını istemediğini dile getiren Zengin, “Kadın, tek başına bir şey yapamaz, diyenlere inat gücümüzü gösterelim” dedi.

Bir tohumla kadınların her yeri çiçek bahçesine çevirebileceğini belirten Zengin, ekonomik olarak kimseye bağımlı olmamanın kendi ayakları üzerinde durmanın önemine vurgu yaptı. Zengin, “Çok zor bir şey değil, bütün kadın arkadaşlarımız yapabilir. İlla bir iş yerinizin olmasına gerek yok, evinizi iş yeri olarak kullanabilirsiniz. Boş bir odanızı atölye yapabilirsiniz. Kendinize zaman ayırıp, kendi ekonomik bağımsızlığınızı oluşturabilirsiniz” diye konuştu.

Her şeyi kendi ellerimizle yaptık

Kafede kullandığı malzemelerin çoğunu atık malzemelerle yaptıklarını söyleyen Zengin, çok az bir maliyetle iş yeri kurmak ve atık malzemeleri değerlendirmek istediği için böyle bir projeye adım attığını belirtti. Zengin, “Her şeyi kendi ellerimizle yapmak istedik. Raflarımızı kendi ellerimizle yaptık, hazıra konmak istemedik. Burada emeği ön plana çıkarmak istedik ki, kadının gücünü bir nevi gösterelim. Kadın kendi emekleriyle her işi yapabilir diye bir izlenim bırakmak istedik. Atık malzemelerden birçok şeyi yaptık. Lastikler bin yılda bir doğada kayboluyor, çok da zarar veriyor doğaya. Onları topladık, yıkayıp boyadıktan sonra kullandık. Şişeler de doğada çok geç kayboluyor. Şişeleri renklendirdikten sonra etrafa bıraktık aksesuar olarak kullandık. Yani bunlar çok zor şeyler değil. Ortama güzel bir görünüm sağlamasını istedik” dedi.
 
Kararlıysak her işi yapabiliriz

Kadınların kendilerini inanmasını söyleyen Özlem Zengin şöyle dedi: “Özgüvenden önce gelen inançtır. Bir insan, bir kadın kendine güveniyorsa bütün işleri yapabilir. Kadınların el becerileri ve yapabilecekleri işler varsa, “Ben eşimden, abimden, babamdan izin alayım” değil, bunların karşısında durup, “Ben bu işi yapıyorum, yapacağımda. Bana destek olun, destek olmayacaksanız da kendi ayaklarımın üzerinde duracağım” desinler. Bir yola çıktığımız zaman eğer kararsızsak o yolu bitiremeyiz. Ama eğer kararlıysak, kendimize inanıyorsak kesinlikle bu işi yapabiliriz.” 

JINNEWS / COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.