ATK'nin yetkisi alınmalı

 Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan

Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan

  • Cezaevlerinin sağlıksız, hastalık üreten ortamlar olduğunu belirten Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “Tek karar merci olarak ATK’nin değil, hastane raporlarının esas alınması gerekiyor” dedi. 

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) verdiği "cezaevinde kalabilir" raporlarıyla ölüme terk edilen hasta tutsaklar, devlet gözetiminde katlediliyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre, 2022'nin 8 ayında savcılık, ATK ve cezaevi yönetimlerini verdiği kararlar sonucu en az 50 tutsak katledildi. MA'dan Eylem Akdağ'a konuşan Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, sağlık hakkının gasp edildiğini söyledi.

Tutsakların, özgürlüğünden yoksun bırakılma dışında eşit haklara sahip; yani sağlığa, temiz ve kaliteli gıdaya, sıcak suya, hijyen, yeterli tıbbi malzemeye erişim gibi birçok hakka sahip olduğunu hatırlatan Turan, ancak Türk cezaevlerinde böyle olmadığını kaydetti. Turan, “Çünkü kalabalık bir nüfus var. Bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda da elverişli ortamlar. Aslında hastalık üreten ortamlar. Hastaneye sevklerin uzun sürdüğünü görüyoruz ve bu da kronik hastalıkların ilerlemesine sebep olabiliyor” dedi.

Hasta tutsakların, ATK'nin ‘cezaevinde kalabilir’ raporu esas alınarak tutulduğuna işaret eden Turan, "ATK’nin tek merci olarak esas alınmaması gerekir. Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekkülü hastanelerde eğer uzman heyet toplanabiliyorsa onların verdiği görüş esas alınmalıdır. Sağlık konusunda insan onuruna yakışır bir şekilde davranılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kelepçeli muayene işkencedir

Kelepçeli muayene uygulamasına tepki gösteren Turan, diğer hastalara nasıl yaklaşılıyorsa cezaevinden ya da Emniyet'ten hastaneye getirilenlere de aynı şekilde yaklaşılması gerektiğinin altını çizdi. Turan, şunları ifade etti: “Özgürlüğünden alıkonulmuş bir kişinin muayenesinin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili olarak rehber olan İstanbul Protokolü’nü esas alıyoruz. Bir hastayı muayeneye aldığımızda o kişi bizim için sadece hastadır. İşlediği suç ne olursa olsun, nerden gelmiş olursa olsun. Kelepçeli muayene, kötü muamele ve işkencedir.” 

"Sağlık hakkı temel bir haktır” diyen Turan, şunları ekledi: “Önce durumu çok ağır olan, cezaevinde hayatını idame ettiremeyecek derece kötü olan mahpuslar serbest bırakılmalı. Tek karar merci olarak ATK’nin değil, hastane raporlarının esas alınması gerekiyor."  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.