Avrupa depremzedeler için seferber

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Avrupa’da yaşayan Kürt halkı ve dostları Bakurê Kurdistan ve Suriye’de bir çok kent ve yerleşim biriminde büyük yıkım yaratan depremlerde zarar görenlerin acılarını hafifletmek için yardım kampanyalarına hız verdi. 
  • Almanya, Fransa ve isviçre başta olmak üzere bir çok ülkede Heyva Sor a Kurdistanê’nin öncülüğünde yapılan yardım kampanyasında, kadınlar yaptıkları yemekleri satarak esnaf ve duyarlı kesimler de stant açıp yardım topluyor.  
  • Alman dostların açtığı yardım standında Alman müzisyenler konser verdi. Fransa’da Paris’te yardım kampanyası başladı. Lorient’te ise Kürt kurumları, Alevi Kültür Merkezi ve Fransız kurumlar ortak toplantı alıp çalışma başlattı. Fransız eczacılar ilaç için kampanya yürütüyor

REWŞAN DENİZ/ FRANKFURT 

Depremzedelere yardım için Avrupa’da birçok ülkede kriz masaları kurulurken, tüm çevreler de yürütülen yardım kampanyasına kendi organizasyonlarıyla katkı sunmaya çalışıyor. Heyva Sor a Kurdistanê nakdi yardım kampanyasını sürdürürken, Kürt kurumları da topladıkları paraları buraya aktarıyor. 
Kürt kurumlarından inanç kurumlarına yöre derneklerinden kadın meclislerine herkes kampanya için özel komisyonlar oluşturarak hummalı bir çalışmaya başlamış durumda. Dayanışmayı büyütmek için her türlü yol ve yönteme başvuruluyor. Kimisi kent merkezinde açılan standlarda hem bilgilendirme yapıyor hem bağış topluyor, kimisi yaptığı yemekleri satıyor, kimisi istasyonlar, alışveriş merkezi, ulaşım araçlarında dolaşıp bildiri dağıtıp yardım topluyor. Depremde yaşamını yitirinlerin yakınlarına da taziye ziyaretleri yapılıyor. 

Kentlerde kriz masaları 
Almanya’da 5 federasyonda da kriz masaları bulunurken Bayern ve Baden Würtemberg eyaletlerinde örgütlü olan Kürdistani Halklar Federasyonu (FED-GEL) yaklaşık 100 kişilik ekiple çalışmalarına başladı. Alman kurum ve dostlar da çalışmalara destek veriyor. Reutlingen, Ulm, Heilbronn, Pforzheim, Bodensee, Böblingen, Freiburg gibi birçok kentte standlar açılırken, aile ziyaretleri de yapılarak Heyva Sor’un yardım kampanyası için destek toplanıyor. 

Yemek gelirleri Heyva Sor’a
Almanya’nın Heilbronn kent merkezinde aileler tarafından hazırlanan yemekler depremzedeler için satılıyor. Kadınlar kentte hızla sosyal medya üzerinden bir grup oluşturdu. Kısa sürede 80’i aşkın kadın bir araya gelerek standlara gidecek yemekler için organize oldu. Üç gündür açık olan, Alman dostların da katıldığı standdan elde edilen gelir Heyva Sor’a aktarılacak. 

Alman sanatçılardan dayanışma
Çadırı dün Alman sanatçılar ziyaret ederek konser verdi, kampanyaya destek çağrısında bulundu. 
Pforzheim kent merkezinde de deprem yardımı toplamak için çadır açıldı. CDU Milletvekili de destek ziyaretinde bulundu. 

Ev ev dolaşılacak
Karlsruhe’de ise iki gün boyunca Marktplatz’ta çadır kuruldu. Hem depremle ilgili bilgilendirme yapıldı hem de bağış toplandı. Onlarca aile de ziyaret ederek yardım kampanyasına destek toplandı. Freiburg’da oluşturulan Kriz Masası üyeleri de yardım topluyor, düne kadar depremzedelere yardım için 75 aileye ulaşılmıştı. Rüsselsheim ve Raunheim kentlerinin işlek caddelerinde ise Rüsselsheim Demokratik Kürt Kültür Merkezi tarafından stand açıldı ve depremzedeler için yardım toplandı. 

Birlikte yaraları saracağız
Almanya’nın başkenti Berlin’de de Dest-Dan Kadın Meclisi, Nav Berlin ve Kürt Kadın Barış Ofisi-Cenî’nin Heyva Sor ile ortaklaşa yürüttüğü deprem yardım çalışmalarına çok sayıda gönüllü katılıyor. Kriz Masası’ndan İsmail Parmaksız, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ile dayanışmayı büyütmek için görüşme yaptıklarını söyledi. Parmaksız, “Ev ev, sokak sokak dolaşıp yaşanan afetin hep birlikte üstesinden geleceğiz. Berlin'in en işlek yerlerinde her gün stand açarak dayanışmayı büyüteceğiz Deprem de ailesini kaybedenlere yönelik destek ve dayanışma da sağlanacak” dedi. Yardım için Heyva Sor hesaplarını işaret eden Parmaksız, Nav-Berlin üzerinden de makbuz karşılığı bağış yapılabileceğini söyledi. 

Fransız kurumlarla birlikte
Fransa’da da çok sayıda kurum kriz masası oluştururken, Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi çalışanları Paris’in en işlek cadde ve metrolarında Heyva Sor adına bildiri dağıtarak yardım topladı. 
Lorient’te ise Kürt kurumları, Alevi Kültür Merkezi ve kentteki Fransız kurumlar deprem gündemiyle bir araya geldi. Toplantıya yakınlarını depremde kaybeden aileler de katıldı. Toplantının yapıldığı Maison Pour Tous de Kervenanec müdürü Herve Quentel depremzedeler için bağış kampanyası başlattıklarını belirterek, kentte yaşayan depremzede yakınlarına da psikolojik destek sunacaklarını söyledi. Eczacılar da ilaç desteği için kampanya yürüteceklerini belirtti. 


İsviçre’den deprem bölgesine

İsviçre’de kurulan Kriz Koordinasyon Merkezi’nde, Heyva Sor a Kurdistanê, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) yer alıyor. Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde açıklama yapan koordinasyon yardım kampanyası için belediye ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştıklarını kaydetti. Aktarılan bilgilere göre; İsviçre’den bir grup genç yardım için deprem bölgelerine gitti. 38 bin Frank yardım depremzedelere ulaştırıldı, ayrıca 3 TIR malzeme de HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’ne teslim edildi. 
İsviçre'nin St.Gallen, Winterthur, Zug, Zürich, Aarau, Luzern, Belizone, Basel, Biel, Lozan ve Cenevre kentlerinde depremzedelere nakdi yardım toplanıyor. 

Eş güdümlü çalışıyorlar
HDK İsviçre birleşenleri, Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ile İsviçre Parlamentosu’nda yer alan vekiller de eş güdüm içerisinde çalışmalarını yürütüyor. Dernek ve meclislerde Maraş, Pazarcık, Elbistan, Adıyaman, Antep insiyatifleri oluşturuluyor. 
MARDEF Eşbaşkanı Hasan Bulut, “Devletin yardımları engelleme ya da kendi bünyesine hapsetme çabalarını boşa çıkarmak için yeni yol yöntemler geliştiriyoruz” dedi.
Yardımların MARDEF ya da Heyva SOR hesaplarına aktarılmasını istedi. Yardım için aşağıdaki iletişim numarasına da başvurulabilir: 0041788094347 

Döner üreticileri de katıldı

Almanya’nın güney ve batısında bulunan döner üreticilerinin kurduğu dernek UDUSW de depremzedelerle dayanışma için harekete geçti. 50’yi aşkın üyesi bulunan UDUSW derneği tüm üyelerinin en az 5 bin Euro bağış yapmasını karar altına aldı. Şimdiye kadar 100 bine yakın para toplanırken, kampanya sürüyor. UDUSW, Avrupa genelinde tüm döner üreticileri ve işverenlere de seslenerek, “Ülkemizdeki acıyı birlikte saralım” dedi.  UDUSW bünyesinde bir heyet de önümüzdeki günlerde deprem bölgesine gidecek. 
Ulm’de bir dönerci de günlük hasılatını Heyva Sor’a aktardı. 

Rheinland Pfalz’dan destek

Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakan Yardımcısı Katharine Binz, Mainz Pazarcık Kültür Merkezi’ni ziyaret ederek depremzedeler için bağış yaptı. Dernek Başkanı Aziz Uzpak, gönderilen yardımların Türkiye tarafından engellendiğini aktarırken, Binz, konuyu eyalet ve federal hükümet yetkililerine ileteceklerini belirtti. Depremzedelere yardım için çalışmalarının süreceğini de vurguladı. 
Rheinland-Pfalz Başbakanı Malu Dreyer ise eyalette bulunan Kürt ve Türkiyeli kurumlara mektup göndererek başsağlığı diledi ve “Sizinle birlikte yas tutuyoruz. Yanınızdayız” mesajını ileterek, “Şimdi odaklanması gereken, hızlı ve bürokratik engele takılmadan depremzedelere yardım etmektir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.