Avrupa Erdoğan'ı üzmek istemiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Güney Kürdistan’a gitmek isteyen Barış Heyeti’nin engellenmesi Almanya federal parlamentosu gündemine taşındı.

 

DİLAN KARACADAĞ

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, federal hükümete bir soru önergesi yönelterek, Hamburg Eyaleti Sol Parti Eşbaşkanı Cansu Özdemir ile birlikte 17 kişilik Barış Delegasyonu’nun Düsseldorf Havaalanı’ndan Güney Kürdistan’a gidişinin neden engelendiğini sordu. Akbulut ilk sorusunda hükümetin Duhok başta olmak üzere Güney Kürdistan'da Türk devleti tarafından bin 500 kişiden oluşan 22 köyün boşaltılması, binlerce hektar metre karelik alanlardaki ağaçların yakılıp kesilmesi ve sivillerin öldürülmesini nasıl değerlendirdiğini sordu. Akbulut’un önergesine 23 Haziran’a kadar yanıt verilmesi bekleniyor.

Gökay Akbulut

Amaç kriminalize etmek

Sol Parti Meclis Grubu’nun iç politika sözcüsü Ulla Jelpke ise Almanya’nın Güney Kürdistan’a gitmek isteyen Barış Heyeti’ni  engellemesinin "skandal" olduğunu belirtti. Jelpke, "Havaalanında Alman polisinin heyete 'Gidişiniz Türkiye ile ilişkilerimizi olumsuz etkiler' diyerek, yurt dışına çıkma yasağı koyması bir skandaldır. İnsan hakları çalışmalarına da darbedir. Bu siyasi bir karardır. Amaçları, barış delegasyonunu kriminalize etmektir" dedi.

Ulla Jelpke

Türkiye’nin suç ortağı

"Federal hükümet böylece bir kez daha kendisini Türkiye'nin suç ortağı yapıyor" diyen Jelpke, "NATO ortağı Türkiye’nin çıkarlarını ön planda tutarak, Güney Kürdistan’daki yasadışı işgal ve saldırıyı destekliyor. Federal hükümet mültecileri Avrupa'dan uzak tutmak için Erdoğan'ı üzmek istemiyor" diye ekledi.

Anayasaya karşı

"Özellikle seçilmiş bir milletvekili olan Cansu Özdemir'in görevini yapmasının engellenmesi öfkelendirici ve anayasaya aykırıdır" diyen Jelpke, "Bu olay derhal çözülmeli! Alman güvenlik makamları Erdoğan'ın uzun kolu gibi davranmayı sonlandırmalı" mesajı verdi.

Akbulut’un önergesini hatırlatarak girişimlerini sürdüreceklerini söyleyen Jelpke, "Konuyu Federal Meclis İçişleri Komisyonu'nda da gündeme alıp sorumlu kurumlara soracağız" dedi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.