Avrupa kömüre dönüyor 

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa ülkeleri, Rusya'nın doğal gazı kesme tehdidi karşısında enerji açığını kapatmak için kömüre yöneliyor. 

Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattındaki bir teknik sorunu gerekçe göstererek geçen hafta Avrupa'ya gönderdiği doğal gaz kapasitesini yüzde 60 azaltması birçok Avrupa Birliği ülkesini harekete geçirdi. Avusturya ve Almanya bu gelişme karşısında acilen kömür santrallerinin devreye gireceğini duyurdu. Yeşiller Partili Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck elektrik üretiminde doğal gaz kullanımını azaltacaklarını ve oluşacak açığın kömürle kapatılacağını söylemişti. Almanya ayrıca doğal gaz tedariğinde yaşanabilecek kesintiler için geliştirdiği üç aşamalı uyarı sisteminde ikinci seviyeyi etkinleştirerek "alarm" durumu ilan etti. Hollanda da bu iki ülkenin kararını takip ederek kömür santrallerine uygulanan kısıtlamaları kaldırdı. Daha önce kömür kullanımını kısıtlamak amacıyla fosil yakıtla çalışan santrallerin ülkenin enerji ihtiyacının yalnızca üçte birini karşılamasına izin veriliyordu. Aralarında İtalya'nın da bulunduğu diğer bazı Avrupa ülkelerinin de enerji krizi büyüdükçe kömür santrallerine yönelmesi bekleniyor. 

Enerji politikasında geri adım

En kirli fosil yakıt olarak bilinen kömüre geri dönüş şimdilik geçici olarak görülüyor, yine de bu artışın AB'nin alternatif ve yenilenebilir enerji seçeneklerindeki ilerleyişi açısından endişe yaratıyor. Ayrıca bu durum Avrupa ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele adına verdikleri temiz ve yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapma taahhütlerinden geri adım atmasıyla da sonuçlanabilir. 

AK Başkanı uyardı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Pazartesi günü AB üyelerini kömür gibi fosil yakıt kullanımına geri dönüş konusunda uyardı. Von der Leyen, hükümetlerin "yenilenebilir kaynaklara yönelik dev yatırımlara" olan odaklanmayı sürdürmesi çağrısında bulundu. Bir basın toplantısında konuşan Leyen, "Bu krizi ileri gitmek için kullanmalıyız ve kirli fosil yakıt yoluna sapmamalıyız" dedi.

Temiz enerjiye yatırım şart

Uluslararası Enerji Ajansı IEA'nin son raporunda bu yıl enerji sektörüne yatırım için 2,3 trilyon euro ayrılmış durumda ve bu bütçede yenilenebilir kaynaklar için rekor düzeyde yatırımı kapsıyor. Rapora göre, temiz teknolojilere yönlenmeden, yalnızca petrol ve doğal gaza yapılan yatırım artan enerji talebini karşılamaya yetmiyor. Uzmanlar, temiz enerji dönüşümünün hızlandıracak dev bir yatırım dalgasının kalıcı tek çözüm olabileceğini söylüyor.

LNG çözüm olabilir

Ayrıca sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) da Avrupa ülkeleri için Rus fosil yakıtlarının yerine bir seçenek olarak sunuluyor. LNG de bir fosil yakıt olmasına rağmen kömürle kıyaslandığında çok daha temiz bir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Almanya'da teknoloji şirketi Wartsila Enerji'nin yayımladığı bir rapor, LNG olmadan Almanya'nın kömüre daha fazla bağımlı olacağının altını çiziyor. Rapora göre, Almanya'nın daha fazla kömüre yönelmesi 2022 ile 2045 yılları arasında ilave 30 milyon tonluk karbondioksit salımıyla sonuçlanabilir. Bu da daha fazla hava ve çevre kirliliği ile daha fazla küresel ısınma anlamına geliyor. 

Hedef istense tutturulur

LNG enerji krizine geçici süreyle yardımcı olmak ve net sıfır hedeflerini yakalamak için bir fırsat sunsa da yenilenebilir kaynaklara yatırım hayati önem taşıyor. Wartsila Enerji'nin raporu Alman hükümetinin 2035'de yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi hedefine her yıl güneş ve rüzgar enerjisine yatırımı yüzde 10 arttırarak tutturabileceğine işaret ediyor.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.