Avrupa Newroz’a hazır

Yurt Dışı Haberleri —

Frankfurt Newroz 2023/foto: Deniz Babir

Frankfurt Newroz 2023/foto: Deniz Babir

  • 2024 yılı Newroz’u “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm” sloganıyla tüm Avrupa ülkeleri, Kanada ve Avustralya’da kutlanacak. En kitlesel kutlama ise Almanya’nın Frankfurt kentinde yapılacak.
  • ‘Özgürlüğün Özgürlüğümüzdür’ şiarıyla alanlarda olacaklarını söyleyen KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Tüm Newrozlarda tecride karşı öfkemizi haykıracağız. Tüm ülke ve şehirlerde Newroz’u serhıldanlara dönüştüeceğiz” dedi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Kürt halkı için özgürlük, mücadele ve direnişin simgesi olan Newroz, birçok Avrupa ülkesinde onlarca merkezde kutlanacak. Bugünden itibaren başlayan kitlesel kutlamalar ay boyunca devam edecek.

Avrupa’daki Kürt kurumlarının çatı örgütü KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Bu yıl ki Newroz’u Mart ayı boyunca tüm Avrupa ülkeleri, Kanada ve Avustralya’da kutlayacağız. ‘Önderliğe Özgürlük Kürt Sorununa Demokratik Çözüm’ ve ‘Özgürlüğün Özgürlüğümüzdür’ şiarıyla Newroz’u karşılayacağız” dedi. 10 Ekim’de küresel çapta başlatılan hamlenin yeni bir aşamaya vardığını belirten Zümrüt, “17 Şubat’ta Köln eyleminin coşkusu, 8 Mart’ın heyecanı Newroz’a da yansıyacaktır. Direniş ruhuyla alanlarda olacağız” diye konuştu. “Newroz’u Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm taleplerimizi haykırdığımız gün olarak kutlayacağız” diyen Zümrüt şu çağrıda bulundu: “Newrozlaşan kadınlar Ronahi ve Berivan’ın şehadetlerinin 30. yılında Newroz’u her yerde özgürlük Newrozlarına çevirelim. Rengimizle, kültürümüzle her nerede olursak olalım Newroz ateşini harlandıralım.”

17’sinde başlıyor

Almanya’da merkezi Newroz kutlaması 23 Mart’ta Frankfurt’ta yapılacak. Yerel kutlamalar ise yarından itibaren başlıyor. Şölenler, meşaleli yürüyüşler yapılacak, resepsiyonlar düzenlenecek. 17 Mart’ta Münih, Berlin, Hamburg, Halle, Bochum, Bremen, Münster, Oldenburg; 20 Mart’ta Mannheim, Darmstadt; 21 Mart’ta Osnabrück, 22 Mart’ta Nürnberg’te Newroz kutlamaları yapılacak. 15 Mart’ta ise Münih belediyesinde Newroz resepsiyonu verildi.

Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İtalya, İngiltere, Fransa, Avusturya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Japonya, Avustralya ve daha birçok ülkede çok sayıda kentte 31 Mart’a kadar Newroz kutlamaları yapılacak.

 

 

Newroz’un adresi Frankfurt

Avrupa’daki en kitlesel Newroz kutlaması ise Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlecek. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Frankfurt’un Rebstockpark alanında Newroz kutlanacak. KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök, program, sanatçılar, stand, alanın dizaynı dahil birçok şeyin planlandığını belirterek, kutlamanın “Newroz Özgürlüktür, Özgürlüğün Özgürlüğümüzdür” sloganı ile gerçekleştirileceğini belirtti. Gök, “10 Ekim Dünya Öcalan’a Özgürlük Günü’nde, uluslararası alanda tanınmış filozofların, siyasetçilerin, yazarların, avukatların, sivil toplum kuruluşlarının ve halkların yaptıkları açıklamalar ile 'Öcalana’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm' hamlesi başlatıldı. Bu yılki Newroz da bu hamle kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki Özgürlüğünün haykırılacağı bir Newroz olacak’’ dedi.

Kurdistan’ın tüm renkleri

Newroz’u sadece bir partinin ya da bir kurumun çalışması olarak düşünmediklerini ifade eden Kerem Gök, Newroz programına dair şunları söyledi: “Ulusal bilinçle Kurdistan’ın tüm renklerini, tüm özelliklerini, çeşitliliğini hatta zenginliklerini bir araya getirmeye çalıştık. Newroz alanında Kurdistan’ın renkleri olacak, Kurdistan’ın zenginlikleri stantlara da yansıyacak. Alanda Amele’nin Kürt kültürünü yansıttığı Kona Reş (Kıl Çadırı) ile birlikte meşk, destar (el değirmeni) gibi materyaller olduğu gibi dengbêjler platformu olacak. Standlarda kitaplardan, yöresel kıyafetlere, yöresel yemeklerden, vegan yiyeceklere, sıcak ve soğuk içeceklere her şey olacak. Çocuklara özgün oyun alanları hazırlanacak. Kitap standlarında yazarlar okurlarıyla buluşacak, kitaplar imzalanacak. Hedefimiz kültürel etkinliklerimizde zengin Kürt kültürünü yansıtmak olacak.”

Newroz’da on binleri zengin bir müzik şöleni de bekliyor. Frankfurt’taki Newroz kutlamasında bu yıl Lawje, Koma Mad Art, Koma Rojava, Çarnewa, Berfîn Mamedova, Deza Amed, Îbo Qamişlo, Seyda Perînçek sahne alacak.

 

Almanya’daki Newroz etkinlikleri

17 Mart Pazar

* Saat 12.00'de Berlin Oranienplatz meydanında kitlesel bir kutlama yapılacak. Programda, Berlin çocuk korosu, sanatçı Bajar, Cemile Dincer, Grup Hangaw ve Sherif Omeri sahne alacak.

* Saat 14.00'de Hamburg'da yaşayan Kurdistanlılar salon Phönix'de Newroz kutlamasını yapacak. Adres: Salon Phönix am wall 20, 21070 Hamburg

* Saat 12.00'de Halle’de yaşayan Kurdistanlılar Süd Park Halle Saale'de Newroz kutlamasını gerçekleştirecek. Programda Hozan Aydın sahne alacak.

* Saat 13.00'de Bochum’da Kurdistanlılar kutlama yapacak. Programda, Bengî Agirî, Ibo Qamislo, Jiyan Qamislo, Abdo Mihemed, Rêzan Amudî sahne alacak. Ayrıca programda Kürtçe bir skeç de olacak. Adres: Darpeststr 6, 4493 Bochum

* Saat 13.00'de Bremen'de yaşayan Kurdistanlılar kutlama yapacak. Programda Seyda Perinçek, Ali Gavan ve Jiyan Qamislo sahne alacak. Adres: Schragestraße 13, Bremen 28239

* Saat 13.00 Münster’de kutlama yapılacak. Adres: Mühlenfeld 8,  48308

* Saat 14.00’de Oldenburg’da kutlama yapılacak. Sanatçılar Hozan Canê, Azad Penaber, Redir Bamerni. Adres: Am Nüttermoorer Sieltief 31, 26789 Leer

 

* 20 Mart’ta saat 14.00’de Darmstadt’ta Friedensplatz meydanında Newroz kutlanacak.

* 20 Mart’ta saat 18.00’de Mannheim’de Newroz Govend, Agirê Newrozê’nin katılımıyla Alter Meßplatz’da kutlama yapılacak.

* 21 Mart’ta saat 16.00’da Osnabrück’te Atter str. 189 adresinde Newroz kutlanacak. 

* 22 Mart’ta saat 16.00'da Nürnberg’de yaşayan Kurdistanlılar da Philipp-Koerbey-weg 1 adresinde Newroz’u kutlayacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.