Avrupa şehitleri anıyor

Yurt Dışı Haberleri —

Avrupa'da şehit anmaları

Avrupa'da şehit anmaları

  • Hafta sonu yapılan anmalarda Kurdistanlılar özgürlük mücadelesinde şehit düşen gerillaları Saarbrücken ve Giessen’de yaptıkları anma etkinlikleri ile yad etti. Paris katliamlarında şehit düşen devrimciler de Stuttgart’ta anıldı. 

Avrupa’daki Kürtler sömürgeciliğe karşı yürütülen gerilla savaşında şehit düşen Kurdistan Özgürlük Gerillalarını anıyor. Saarbrücken Demokratik Kürt Toplum Merkezin’de yapılan anmada Kürtler ve şehit aileleri bir araya geldi. Devrimci Operasyonlarda şehit 5 gerilla ve iki Paris katliamında şehit düşen devrimciler de Pariste yapılan etkinlikler ile anıldı. 
Almanya’nın Saarbrücken kentinde, 12 Temmuz 2023 tarihinde Besta’da şehit düşen YJA Star gerillası Bêrîtan Tanya Fecir (Selma Şavlığ) için gerçekleştirilen anma etkinliğinde konuşan şehit Bêrîtan’ın kardeşi Ferit Şavlığ, Şehîd Helmet Dêralok Devrimci Operasyonu’nu ve gerillalara selamlarını iletti. Savlığ; “Tüm özgürlük şehitlerini saygıyla anıyorum. Başta dünden beri yoğun kar yağışı altında kar kış demeden Kürt düşmanı işgalci Türk ordusuna büyük darbeler vuran gerillayı buradan selamlıyorum. Şehidin ailesi adına saygılarımı gönderiyorum” diyen Şavlığ, ardından kardeşi Bêrîtan’ın mücadele yaşamını anlattı. Şavlığ şunları dile getirdi: “Bêrîtan küçüklüğünden beri haksızlığı kabul etmezdi. 2005’lerle birlikte okul yıllarında gençlik çalışmalarında yer aldı, 2008’de de katıldı. Şehitler hakkında günlerce konuşsak da onların hakkını veremeyiz. Önümüzde tek bir yol var; o da bize bıraktıkları mücadeleye sahip çıkmaktır. Bizi burada yalnız bırakmayan yurtseverlerin huzurunda şehitlere, Rêber Apo’ya ve onun fedai gerillalarına sözüm olsun; Rêber Apo ve Kurdistan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadele edeceğim.”
Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) adına yapılan konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride dikkat çekilerek şunlar ifade edildi: “34 aydır Önderliğimizden tek bir haber alamamamız karşısında hiçbir Kürt’ün evinde rahat oturmaması gerekiyor. Gerillalarımız eğer kar, soğuk, yorgunluk demeden bizim için canları pahasına savaşıyor ve biz bu gençlere cevap olamıyorsak bu büyük bir vicdansızlıktır.”

5 şehit için anma
Zap ve Xakurkê’de işgalcilere karşı peş peşe geliştirilen Devrimci Operasyonlarda şehit düşen 4 Kurdistan Özgürlük Şehidi’nin yanı sıra Botan’da şehit düşen Bêrîtan Tanya Fecir, Giessen’de anıldı. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın 22 ve 23 Aralık 2023’te Zap ve Xakurkê’de gerçekleştirdiği Devrimci Operasyonlarda şehit düşen Memyan Armanc (Hakim Tekin) Welat Serhed (Welat Sönmez), Hüseyin Azad (Elyasa Çiftçi), Helmet Şahin’in (Kawa Takor) yanı sıra 12 Temmuz 2023’te Besta’da şehit düşen Bêrîtan Tanya Fecir için Almanya’nın Giessen kentinde anma etkinliği yapıldı. Şehit gerillaların yakınları ve mücadele arkadaşlarının konuşmalar gerçekleştirdiği etkinlikte tüm Kurdistan halkına başsağlığı dilendi.
Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin dört parçada Kürt halkının düşmanlarını yıkılmanın eşiğine getirdiği ifade edilen anma etkinliğinde, “Gerilla, her türlü yasak silaha ve ahlaksızca yürütülen savaşa karşı onurlu bir mücadele vererek destan yazıyor” denildi.

Unutmuyoruz, affetmiyoruz
Almanya’nın Stuttgart kentinde 9 Ocak 2013 ve 22 Aralık 2022’de Paris’te katledilen 6 devrimci ve yurtsever, Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan etkinlikle anıldı. Paris şehitleri için anma etkinliğine yaklaşık 150 kişi katıldı. Şehitleri bir dakika anma ile başlayan programda, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) temsilcisi ve Şehit Aileleri Derneği temsilcisi birer konuşma yaptı. 
YJK-E temsilcisi: “Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl şehitlerimizi saygıyla anıyor ve katillerini tanıdığımızı söylüyoruz. Fransa devleti de bu kişileri çok iyi tanıyordu. Ellerinde hepsinin kimlik bilgileri vardı. Öncü kişiliklerin şehit edilmesi, toplumu başsız bırakıp dağıtmak hedefliydi. Halk olarak bu tür katliamların çok iyi farkındayız. Katilleri tanıyoruz. Asla affetmeyeceğiz. Şehitlerimiz, özgürlük mücadelemizin ışık ve yol gösterenlerimiz olarak hep yüreklerimizde, düşüncelerimizde olacaklar.”
Paris şehitlerine dair sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada Hozan Comerd sahne alarak devrimci marşlar ve eserlerini seslendirdi. Paris saati ile 16:00’da başlayan etkinlik dolu geçen 3 saatin ardından 19.00’da son buldu. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.