
Türkiye cezaevlerindeki Kürt tutsaksakların, Kürtlerin güncel siyasi talepleri için başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevi Avrupa’ya da taşınıyor. Avrupa’daki Kürtler “Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Statü“ uzun yürüyüşünün ardından aynı sloganla bu kez açlık grevi eylemine başlıyor.
Avrupa’daki Kürdistanlılar, „Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Statü“ talebiyle Cenevre’den Strasbourg’a yapılan uzun yürüyüş ardından 1 Mart’tan itibaren de süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatıyor. Eylemin startının yarın Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenecek kitlesel basın toplantısıyla verilmesi bekleniyor. En az 15 kişinin yer alacağı açlık grevine, uzun yürüyüşe katılan eylemcilerin öncülük edeceği belirtildi. Süresiz-dönüşümsüz açlık grevine, dönüşümlü katılımlarla da destek verilebilecek. Avrupa ülkelerinin bir çok başkentinde de süreli açlık grevi eylemleri yapılacağı öğrenildi.
Hamburg Cezaevi’nde açlık grevi
Almanya’nın Hamburg kentindeki Fuhlsbüttel (SANTA-FU) Cezaevi’ndeki Kürt tutsaklar da bir haftalık süreli açlık grevine başlıyor. Tutsaklar tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye cezaevlerinde açlık grevini sürdüren tutsakların talepleri hatırlatılarak, şöyle denildi: ‘’Bizler Hamburg Cezaevi’nde bulunan Kürdistan’lı Sosyalist Yurtsever hükümlüler olarak, başta Kürt halkımızın ve Türkiye cezaevlerinde bulunan tutsakların bu onurlu mücadelesine sahip çıkıyor, selamlıyoruz.’’
ANF/STRASBOURG
Temel talepler
Türkiye cezaevlerinde açlık grevini sürdüren yüzlerce Kürt tutsak, dört temel talepte bulunuyor:
- Kürt dili üzerindeki her türlü baskının kaldırılması ve kamusal alanda kabul görmesi için yasal güvenceye alınması,
- Bütün siyasi tutsakların serbest bırakılması,
- Askeri operasyonların durdurulması,
- Öcalan üzerindeki ‘ağırlaştırılmış tecridin’ kaldırılıp, çözüme katkı sunması için; sağlık, güvenlik ve iletişim koşullarının sağlanması.”