
Almanya’nın Frankfurt kentinde, Türk ordusunun Çelê’de kullandığı kimyasal silahlara ilişkin bilgilendirme çadırı açıldı. Konstablerwache semtinde Mezopotamya Kültür Merkezi tarafından 4-5 Ekim tarihleri arasında kurulan çadıra Türk ordusunun 22-24 Ekim tarihlerinde savaş kurallarını çiğneyerek, kimyasal silahlarla katlettiği HPG gerillalarının fotoğrafları asıldı. Türk ırkçıların provokasyon girişimleri dikkat çekti.
Stuttgart kentindeki eyleme yüzlerce kişi katıldı. MLKP, AvEG-KON, BİR-KAR ve Bazı Alman kurumları da yürüyüşe katılarak destek verdi. Lautenschlagerstr’de başlayan ve Rotenplatz’a kadar süren yürüyüş boyunca Türk devlet terörünü kınayan sloganlar atıldı.
Wuppertal kentinde bulunan 13 farklı derneğin ortak düzenlediği yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Saat 18.00’de başlayan yürüyüşe, özellikle kadın ve gençler yoğun katılım sağladı. Yürüyüşte Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), Anadolu Federasyonu, ATİK, Demokratik Kültür Derneği, Anti-Fa, Ekin Derneği, AABF, YXK, Kürt Camii, Komkar, Komciwan, YNK ve KDP temsilcileride yer aldı. Şehrin en işlek yerinde yürüyüş yapan eylemciler, Almanca, Türkçe ve Kürtçe ‘Faşizme Geçit Yok’ pankartı taşıdı. Alman Sol Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Milletvekili Ali Atalan, yürüyüş ardından Kürtçe ve Almanca bir konuşma yaparak AKP’nin kirli politikalarına karşı sol ve demokratik kesimleri ortak mücadeleye çağırdı. Yoğun katılımla dikkat çeken Alman antifaşistler, „farklı halklardan yoldaşları ile birlikte yürümekten kıvanç duyduklarını“ ifade etti.
Öte yandan Almanya’nın Hamburg kentinde bir grup Kürt kadını, Türk devletinin savaş ve insanlık suçlarına dikkat çekmek için Der Spiegel dergisinin binasında işgal eylemi yaptı. Hamburg Kürt Kadın Meclisi’ne bağlı eylemciler, Der Spiegel binasına gelerek yetkililerle görüşmek istedi. Kadınlar olumsuz yanıt alınca oturma eylemi başlattı. Kadınlar, hafta içi görüşme sözü aldıktan sonra getirdikleri dosyaları büroya bırakarak eylemlerine son verdi.
İsviçre’nin Basel kentinde de, kimyasal katliam ve tecrit yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Yaklaşık 2 bin kişinin katılım sağladığı yürüyüş önceki gün saat 14:00’da Basel Margeriten Parkı’ndan başlayıp Thaterplazta’da yapılan bir mitingle son buldu. Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) ve MLKP İsviçre örgütünün katılım sağladığı yürüyüşte sık sık, ‘Katil Erdoğan, Katil Türk Devleti’ sloganları atıldı.
İngiltere’nin başkenti Londra‘da Roj kadın Meclisi, Halkevi, İngiltere Kürt Dernekleri Federasyonu, Sosyalist Kadınlar Birliği, Kürt Toplum Merkezi, Gik-Der ve Day-Mer’ın katılımıyla önceki gün Af Örgütü’ne yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe yaklaşık 600 kişi katılım sağladı. Dalston Junction Meydanı’nda başlayan yürüyüşte, ‘Sizin Sessizliğiniz Kürtleri Öldürüyor’ yazılı pankart taşındı. Yürüyüş boyunca Türk devleti tarafından işlenen insanlık suçlarına ilişkin çok sayıda bildiri dağıtıldı. BM bünyesinde oluşturulacak bağımsız bir araştırma heyetiyle bölgedeki kimyasal silah saldırılarıyla ilgili araştırma başlatılması ve Kimyasal Silahları Önleme Organizasyonu yöneticisi Ahmet Üzümcü’nün görevden alınması istendi. Eylem basın açıklamasının ardından alkışlar ve sloganlarla son buldu.
Avusturya’nın başkent Viyana‘da Avusturya Kürt Dernekleri Federasyonu’nun (FEYKOM) organize ettiği yürüyüş yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Opera önünden start alan yürüyüş Minorittenplatz’daki İçişleri Bakanlığı‘na kadar sürdü. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte AKP hükümetinin kirli savaşı ve politikaları protesto edildi. Yürüyüşe ayrıca Türkiye Sol Örgütleri Avusturya’daki Türkiyeli İşçi ve Ögrenciler Federasyonu (ATIGF), Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) da destek verdi.
Avusturya’nın Graz kentinde de önceki gün, Graz Halk Meclisi öncülüğünde gelişen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Griesplatz’da saat 14:00’de bir araya gelen eylemciler, şehrin turistik yeri olan Schlossberg’e kadar yürüdü. Eyleme şehirde bulunan bazı esnaflar da iş yerlerini kapatarak destek verdi. Geçmişteki yürüyüşlere göre polisin yoğunluğu ön plandaydı. Yürüyüş boyunca insanları bilgilendirmek için bildiriler dağıtıldı.
ŞERVAN UCAL/AZİZ AMED/BARIŞ KOÇOSMAN YILDIRIM/CAN YILDIZ/SERVET ÇİFTEHAN/M.ZAHİT EKİNCİ