Avrupa’da aşırı sıcaklar 2022’de 61 bin kişiyi öldürdü

Dünya Haberleri —

  • Yeni yapılan bir araştırmaya göre Avrupa ülkelerinde geçtiğimiz sene yaşanan sıcak hava dalgasının 61 bin kişinin ölümüne etkide bulunduğu ortaya çıktı. 

 

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yayınlanan yeni bir raporla, 2022 yılında yaşanan aşırı sıcakların insan bilançosunun daha önceki tahminlerin çok üzerinde olduğu ortaya çıktı. 

Enstitü, 30 Mayıs-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Avrupa’da 61 bin 672 kişinin aşırı sıcaklara bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini tespit etti. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğu ise kadın. Avrupa 2022 yılında, insan kaynaklı iklim krizinin yol açtığı kavurucu sıcak hava dalgaları, yıkıcı kuraklıklar ve şiddetli orman yangınlarının damgasını vurduğu, kayıtlara geçen en sıcak yazını yaşadı.

Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) daha önceki bir raporunda, 2022 sıcak hava dalgaları nedeniyle Avrupa'da ölenlerin sayısının 15,700 olduğunu tahmin etmişti. ISGlobal raporundaki rakamlar, WMO'nun bilançosunun dört katı kadar insan kaybı olduğunu gösteriyor. 

Bu endişe verici rakamlara ulaşmak için araştırma ekibi, toplam 543 milyondan fazla nüfusu temsil eden 35 Avrupa ülkesindeki 823 bölge için 2015'ten 2022'ye kadar sıcaklık ve ölüm verilerini topladı

Raporda en çok ölümün 18 bin 10 ile İtalya’da yaşandığını bunu 11 bin 324 ölüm ile İspanya ve 8 bin 172 ölümle Almanya’nın takip ettiği tespit edildi. İstatistiksel açıdan ise ölüm oranı en yüksek ülke İtalya oldu. İtalya’yı; Yunanistan, İspanya ve Portekiz takip etti. 

Araştırmada sıcak hava dalgaları nedeniyle erkeklere kıyasla daha fazla kadının hayatını kaybettiği ve kadınlar arasındaki ölüm oranının erkeklere kıyasla yüzde 63 daha yüksek olduğu görüldü.   BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.