Avrupa’dan destek eylemleri 

Kadın Haberleri —

Foto:Deniz Babir / Frankfurt

Foto:Deniz Babir / Frankfurt

  • İran'da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan halk ayaklanmasına Avrupa'daki Kürt ve İranlı kadınlar destek vermeye devam ediyor. Almanya'nın Hamburg ve Frankfurt kentleri ile Fransa ve Belçika'da da aynı amaçla eylem düzenlendi.

Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından İran genelinde başlayan protesto gösterilerine Avrupa’daki Kürtlerin desteği sürüyor.

Hafta sonu Almanya’nın Hamburg ve Frankfurt kentlerinde eylem düzenleyen kadınlar “Jin jiyan azadî” diyerek  kadının özgürlüğüne dikkat çekti.

Hamburg / Foto: M.Zahit Ekinci

Hamburg

İran Özgür Kadın İnisiyatifi ve Hamburg Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde bir Hamburg’ta bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş ardından İran Komünist Partisi temsilcisi konuştu. Temsilci Jîna’nın katledilmesi karşı yapılan eylemlerin isyana dönüştüğünü belirterek, “baskı olmaksızın ve korku duymadan ülkemizde özgürce yaşamak istiyoruz” dedi.

“Diktatöre ölüm” “Ne Şah ne Molla, yaşasın halkın iktidarı”, “Jin, jiyan azadi” sloganlarının atıldığı eylemde Jîna Amînî’nin posteri taşındı.

Frankfurt / Foto: Deniz Babir

Frankfurt

Frankfurt'ta İran'ı protesto eden Kürtler, "Kurtuluşu ezilenlerin mücadelesi sağlayacak" mesajını verdi. Frankfurt merkezi tren istasyonu önünde bir araya gelen, KODAR, FCDK-KAWA ve KJAR üyeleri, Hauptwache Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Eylemde ayrıca ortak hazırlanan bildiri okundu.

 

Jîna için CNT30 sendikası üyeleri eylem yaptı

Fransa’nın Nimes şehrinde bir grup CNT30 sendikası üyesi İran’da katledilen Jîna Amînî için bir eylem düzenledi. Tren istasyonu önünde yapılan eylemde açıklama yapan sendika üyeleri İran’daki serhildanlara destek mesajları verildi. Kadınların mücadelesini konu alan bildiriler dağıttı. Sendika üyeleri seslendirdikleri marşlar ile eylemlerini sonlandırdı. 

İran Brüksel’de de protesto edildi 

Aynı amaçla Belçika’nın başkenti Brüksel’de de bir eylem yapıldı. Kürt ve İranlı örgütler tarafından organize edilen yürüyüşte, Jîna Amînî’nin posterlerinin yanı sıra ‘Jin jiyan azadî’ dövizleri taşındı. Belçikalı kadın ve muhalif grupların da destek verdiği protesto gösterisi Trône’ da başladı. Avrupa Konseyi önünde tamamlanan yürüyüşte İran rejimi kınandı. Eylemde kadına, farklı kimlikler ve halkların özgürce yaşayacağı bir ülke talebinde bulunuldu.

Eylemde ayrıca Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 4 Ekim günü Türk devleti tarafından katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve Jineolojî Dergisi Editörü Nagihan Akarsel’in fotoğrafları da taşındı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.