Avrupa’ya gaz ile sus payı 

Dünya Haberleri —

Belçika Barış Hareketi sözcüsü Ludo De Brabander

Belçika Barış Hareketi sözcüsü Ludo De Brabander

  • Belçika Barış Hareketi sözcüsü Ludo De Brabander, Türk devletinin Avrupa’nın işgal saldırılarına göz yumması için Ukrayna savaşı nedeniyle çok ihtiyaç duyulan ekstra gaz tedarikinde kendisini vazgeçilmez kılmak isteğini vurguladı.

Belçika Barış Hareketi sözcüsü Ludo De Brabander, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin yazdığı bir makalede Batı’nın sessizliğini eleştirdi. Vrede.be sitesinde yer alan “Batı, Kuzey Irak'taki bir başka Türk işgaline karşı sessiz kaldı” başlıklı yazıda De Brabander, “NATO ve Avrupa Birliği sessiz. Bu, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle Rusya'ya karşı alınan sert dil ve önlemlerle tam bir tezat oluşturuyor. Bununla birlikte, her iki durumda da egemen bir ülkeye karşı uluslararası bir saldırı ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın ihlali söz konusu” dedi.

Amaç tampon bölge oluşturmak

Türk devletinin işgal saldırılarıyla onlarca kilometre derinliğe inerek tampon bölge oluşturmak istediğine işaret etti. “Suriye'de de benzer bir senaryo yaşanıyor” diyen De Brabander, Demokratik Suriye Güçleri QSD’ye yönelik son zamanlarda tırmanan saldırıların da tampon bölge oluşturma planına bağlı kalındığının göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye’deki ağır ekonomik kriz ve AKP iktidarının giderek destek kaybetmesinin de bu işgal saldırılarında rolü olduğunu belirten De Brabander, Erdoğan rejiminin cumhuriyetin kurucu anlaşması olarak kabul edilen Lozan Anlaşması’nı güncellemeyi hedeflediğini de vurguladı.

Kürt gazı, Rus gazına alternatif

Belçika Barış Hareketi sözcüsü, işgal saldılarının Ukrayna savaşıyla birlikte Rus gazına alternatif oluşturma girişimleriyle de bağlantılı olduğunu belirterek, şu tespitleri yaptı: “Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya'nın petrol ve gaz zengini bölgelerine bir köprü oluşturuyor. Kürt bölgesinden gelen petrolün çoğu boru hatlarıyla Türkiye'ye pazarlanıyor. Ankara şu anda Kürt Özerk Bölgesi'nden de gaz ithal etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Türkiye böylece Rusya'nın enerji kaynaklarını hızla elden çıkarmak isteyen Avrupa ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirebilir. Türkiye, Irak Kürdistanı'ndan Avrupa'ya gaz nakli için İsrail ile görüşmelere başladı. Her iki ülke de İsrail'in en büyük açık deniz doğalgaz sahası Leviathan’daki doğalgazı, Türkiye üzerinden güney Avrupa'ya taşımak için bir denizaltı boru hattının inşası konusunda görüşmelere başladı. Türkiye, Avrupa'nın Irak ve Suriye'deki Türk işgallerini eleştirmeye meyilli olmaması için, çok ihtiyaç duyulan ekstra gaz tedarikinde kendisini vazgeçilmez kılmak istiyor gibi görünüyor.”

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.