Avukatlardan CPT'ye başvuru

  • Asrın Hukuk Bürosu, CPT’ye başvuruda bulunarak, İmralı’ya ziyaret gerçekleştirmesini istedi.

 

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’tan 25 Mart 2021’den bu yana haber alınamıyor. Avukatların haftada iki kez (Salı, Perşembe), ailelerin de haftada bir kez (Cuma) görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulara ise yanıtsız bırakılıyor. 

Avukatlar, yaptıkları başvurulara cevap alamamaları nedeniyle 22 Kasım’da Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Hakimlik, görüşmeye engel olarak Öcalan hakkında 12 Ekim’de 6 aylık görüş yasağının, 18 Ağustos’ta da üç aylık aile görüş yasağının verildiği kararını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetti. Yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara bilgi verilmedi. Öcalan hakkında verilen üç aylık aile görüş yasağı bitmesine rağmen aile ve vasisinin yaptığı görüşme başvurusuna herhangi bir yanıt verilmiyor.

AYM ve HSK’ye başvururu

Öcalan ve İmralı’da tutulan Konar, Yıldırım ve Aktaş’ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu ise hukuki girişimlerini sürdürüyor.  Avukatlar 9 aydır haber alınamayan müvekkilleri için 24 Aralık 2021’de Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Avukatlar, ayrıca 24 Aralık’ta “görevi kötüye kullanmak suretiyle yasaya aykırı olarak hak kullanımını engellediği” gerekçesiyle sorumlu savcı ve hakimler hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundu. 

Acil ziyaret yapın

 Avukatlar son olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulunarak, özellikle 25 Mart’tan bu yana haber alamama durumuna dikkat çekti. İmralı’da yaşananları “İşkence ve kötü muamele” olarak tanımlayan avukatlar, bu uygulamaların son bulmasını istedi.

Avukatlar işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması için yaptığı başvuruda CPT’den şu taleplerde bulundu: 

* Komitenizin acil bir şekilde İmralı Adası’na ziyaret gerçekleştirmesi,

* Avukat ziyaretinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması,

* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,

* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,

* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,

* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,

* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürlerin işletilip alınması ivedilikle talep edilmiştir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.