Avukatsın ama avukatlık yapma!

Necat Çiçek

Necat Çiçek

  • Avukat Necat Çiçek hakkında ajan Ümit Akbıyık’ın iddiaları gerekçe gösterilerek “örgüt ile ilintili suçlarda hakkında işlem yapılanlara avukatlık hizmeti vermek" suçlamasıyla dava açıldı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, iş birlikçi ajan Ümit Akbıyık'ın iddiaları üzerine bir avukat hakkında da iddianame hazırladı. Avukat Necat Çiçek, 25 Nisan 2023’te gözaltına alındı, hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. İlk duruşma 21 Mayıs’ta görülecek. 

İddianamenin büyük bölümünü, daha önce yüzlerce kişi hakkında asılsız ifadelerde bulunan ajan Ümit Akbıyık'ın iddialarından oluştu. Akbıyık, TMMOB, KESK, DİSK ve bağlı sendikalar, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), basın yayın kuruluşları, Kürtçe eğitim veren kurumlar, kültür ve sanat kurumları ile kooperatiflerin tümünün “örgütün talimatıyla kurulan ve hareket eden yapılar” olduğunu ileri sürdü. Söz konusu iddialara dair bir de şema iddianamede yer aldı. Akbıyık, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) cezaevlerindeki ağır hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavilerinin yapılması istemiyle yürüttüğü kampanyanın “örgüt talimatıyla" yapıldığını öne sürdü. Akbıyık, ayrıca İHD, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) “cezaevi dış koordinasyonunda” yer aldığını iddia etti. Akbıyık, birçok avukat hakkında "örgütün dış koordinasyonunda görev almak" iddiasında bulunarak, ÖHD’li avukat Necat Çiçek’in de bu avukatlar arasında yer aldığını ileri sürdü. 

Çiçek'in Türk ordusunun kimyasal silah kullandığına dair yapılan açıklama ile Federe Kurdistan'da katledilen gazeteci Nagihan Akarsel için basın açıklamasına katılması “Örgütsel faaliyet” olarak nitelendirildi. İddianamede, Çiçek’in “cezaevi dış koordinasyonunda yer alan avukatlardan olduğu” savunuldu. Ayrıca Çiçek’in "örgüt ile ilintili suçlarda hakkında işlem yapılanlara, örgüt mensuplarının talimatıyla avukatlık hizmeti sunduğu" iddia edildi. AMED

 

* * *

Yargıtay’a savunma tepkisi

Hukukçular, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik hakkında verilen kararların Yargıtay tarafından onanmasını protesto etti. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile avukat Barkın Timtik’in de bulunduğu 19 avukat hakkında “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Polise direnmekten” verilen hapis cezasını onamasına dönük tepkiler sürüyor. İzmir’deki hukuk örgütleri, adliye önünde kararı protesto etti. ÇHD İzmir Şubesi Başkanı Dilancan Ateş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararda gerekçeye yer vermediğine işaret ederek, "Uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış 'avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilmemesi' yasağı açıkça ihlal edilmiştir. Bu karar ile meslektaşlarımızın halkın, yoksulların, emekçilerin avukatlığını yapmaları mahkûm edilmeye çalışılmaktadır. Avukatlık yapmak suç değildir. Meslektaşlarımızın dediği gibi: bu karar hükümsüzdür. Bugüne kadar hep olduğu gibi meslektaşlarımızın yanında olmaya, avukatlığı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.