Düşük enerjiden rehin!

Sinan Sütpak

Sinan Sütpak

  • 31 yıllık tutsak, 15 aydır rehin tutuluyor, tahliyesi 5. kez engelendi. Gerekçelerden biri şöyle: Hayat enerjisi düşük

Riha’nın Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde 3 Mayıs 1993'te tutuklanan ve hakkında açılan davada müebbet hapis cezasına çarptırılan Sinan Sütpak, infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor.

Sütpak, tutuklandıktan sonra sırasıyla Riha, Semsûr, Bursa, Mereş ve en son Yozgat'taki cezaevlerine sevk edildi. Sütpak’ın, 3 Mayıs 2023'te infazı tamamlandı, ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli değil” raporu doğrultusunda tahliyesi üç ay ertelendi. Ağustos, Ekim ve Şubat aylarında bir kez daha aynı gerekçeyle üçer ay tahliyesi engellenen Sütpak’ın, dün tahliye edilmesi bekleniyordu. Cezaevi, 5. kez “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle tahliyesini engelledi. Sütpak için “Cezaevinden çıkması durumunda hayat enerjisinin düşük olduğu, cezaevine girdikten sonra örgüt ile bağlantısını kesmediği, itirafçı olmadığı, radikal düşüncelerinden vazgeçmediği, örgütü açıkça ‘terör örgütü’ olarak nitelendirmediği, herhangi bir pişmanlık beyanı olmadığı, suç işlemeye meyilli olduğu” ifadelerine yer verildi. 

 

* * *

'Özel kurul' da varmış

30 yıllık tutsak Nurettin Çelebi’nin tahliyesinin "özel kurul" tarafından verilen "iyi halli olmadığı" görüşü nedeniyle engellendi. Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, "İdare ve Gözlem Kurulları dışında cezaevlerinde kurulan 'özel kurullar' kimlerden oluşmaktadır?" diye sordu. 

DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 30 yıllık tutsak Nurettin Çelebi’nin tahliyesinin “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle ertelendiğini duyurdu. Cezaevi idaresi tarafından “Özel Kurul” tarafından tahliyesinin engellendiğine dair kendine bilgi verildiğine dikkat çeken Uysal, şunları paylaştı: “Çelebi’nin bugün çıkarılacağı İdare ve Gözlem Kurulu sonrasında tahliye olması beklenirken; cezaevi müdürü ile yaptığım görüşmede, ‘özel kurul'ca mahpusun örgütle bir bağının kalmadığı yönünde beyan alınmak istendiği ancak mahpusun bunu reddettiği gerekçesi ile mahpus hakkında İnfaz Hakimliği’ne ‘iyi halli’ olmadığı yönünde özel kurul görüşünün bildirildiği tarafıma aktarılmıştır. İlk defa duyduğumuz ‘özel kurullara’ ilişkin sorduğum soruya karşılık müdürlükçe, tüm cezaevlerinde ‘terör suçlarında’, özel kurulların oluşturulduğu ve bu kurulun kendi cezaevlerine özgü olmadığı bilgisi verilmiştir. Soruyoruz; İdare ve Gözlem Kurulları dışında cezaevlerinde kurulan ‘özel kurullar’ kimlerden oluşmaktadır? Bu özel kurulların oluşturulmasının yasal dayanağı nedir? Uygulanan ikili infaz rejiminin paralel organı olarak oluşturulan Özel kurullar ne zamandan beri faaliyettedir?”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.