Islahiye Cezaevi'nde tehdit

Islahiye cezaevi

Islahiye cezaevi

  • Islahiye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuş araması sırasında darp edilen tutsaklar, “Esat Oktay dönemine denk geldiniz mi? Gelmediyseniz hoş geldiniz” şeklinde tehdit edildi. 

Tutsaklar Uğur Ürün ve İlhami İşçi'nin 26 Mart’ta yapılan koğuş araması sırasında gardiyanların şiddet ve tehditlerine maruz kaldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre; cezaevi idaresi tarafından her hafta gerçekleşen koğuş araması sırasında tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından da Ürün ve İşçi, gardiyanların hem sözlü hem de fiziki şiddetine maruz kaldı. Darp edildikten sonra hücreye konulan tutsaklar, rapor almak için gittikleri revir doktoru tarafından muayene edilmedi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Dîlok Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Kartal, cezaevine giderek, tutsaklarla görüştü. MA'ya konuşan Kartal, görüşmeye dair şunları aktardı: “Cezaevine gittiğimizde müvekkillerimizden İlhami İşçi’nin yüzünde birçok morluk ve yara izleri olduğunu gördük. İşçi, olayın koğuş araması esnasında gerçekleştiğini söyledi. Arama ekibine eşlik eden İşçi, koğuşta çamaşırlarını astıkları bir ipin cezaevi memurları tarafında kaldırılmak istendiğini, önceki aramada alınmadığını belirtmesi üzerine de ‘Sana mı soracağız lan! Buranın ağası da paşası da biziz’ çıkışıyla karşılaştığını anlattı. İşçi, bunun üzerine başgardiyan ile görüşmek istediğini söylüyor. Koğuşa gelen başgardiyan İlhami İşçi’yi dinledikten sonra ‘Benim hiçbir memuruma karşı gelemezsin. Burada istediğimizi yaparız’ dedikten sonra İşçi için ‘Alın bunu götürün’ talimatını veriyor. Ardından 4-5 gardiyan yere yatırdıkları İşçi’yi, tabiri caizse karga tulumba bir şekilde koğuştan çıkarmaya ve darp etmeye başlıyor. Bunu gören Uğur Ürün de karşı çıkıyor. Bunu görün başgardiyan, ‘Uğur’u da alın’ diyor. Her ikisi de feci bir şekilde darp edilerek koğuştan çıkarılıyor.”

 

ÖHD Dîlok Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Kartal,

 

Tekli hücrede işkence

Her iki tutsağın da koğuşlarından çıkarılarak, tekli hücrelere götürüldüğünü ve şiddetin burada da devam ettiğini dile getiren Kartal, gardiyanların tutsaklara, “Siz Esat Oktay dönemine denk geldiniz mi? Gelmediyseniz hoş geldiniz. Mehmet Ağar dönemini yaşamadınız tabi, size daha fazlasını yaşatacağım" diyerek tehditlerde bulunduğunu söyledi.

Doktor muayene etmiyor

Müvekkillerin o gün revir talebinde bulunarak, doktora çıkmak istediklerini ifade eden Kartal, tutsakları muayene eden revir doktorunun yüzlerindeki yaraları “küçük kızarıklar” şeklinde rapor ettiğini dile getirdi. Kartal, şunları söyledi: “Revir doktoru vücutlarının her yerinde kızarıklar ve morluklar bulunan müvekkilleri kontrol etmekten dahi imtina ediyor. Akabinde müvekkilleri tekrar tekli koğuşlara götürüyorlar. Cezaevi müdürü hücreye gelerek müvekkillere, ‘Sizi eski koğuşunuza götüreyim, bu olayı kapatalım’ diyor. Ancak müvekkiller bunun üzerinin örtülemeyeceğini, işkenceyi hiç bir şekilde kabul etmeyeceklerini beyan ediyorlar. Konuya dair Islahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunduk. Cezaevi yönetimiyle de görüşme yapmak istedik ancak idare iletişime kapalı, tamamen kendi personelini korumak üzerine bir tutum sergiliyor.”

 

* * *

Gazeteci Dal hücrede

Gazeteci Esra Solin Dal, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde 26 Nisan’dan bu yana tekli hücrede tutuluyor.

İstanbul merkezli siyası soykırım operasyonunda 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alındıktan sonra 26 Nisan’da “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutuluyor. Dal'ın diğer tutsakların olduğu koğuşa geçme talebine henüz yanıt verilmediği belirtildi. Dal’ın avukatları, müvekkillerine “özel bir uygulama" dayatıldığını belirterek, hukuksal girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.