Avustralya parlamentosu şok etti

Kadın Haberleri —

Avusturalya parlamento binası

Avusturalya parlamento binası

  • Avusturalya parlamentosunda yapılan bir soruşturmanın sonuçları şok etti. Soruşturma raporunda parlamentoda cinsel taciz ve zorbalığın yaygın olduğu belirtilirken tacize uğrayanların yüzde 63’ünün kadın olduğu kaydedildi.

Avustralya parlamentosunda bir bakanlık ofisinde görevli Brittany Higgins’in Liberal partililerle çıktığı bir gece eğlencesinde tecavüze uğradığını iddia etmesi üzerine başlatılan soruşturma şok etti. Soruşturmanın sonuç raporunda parlamentoda cinsel taciz ve zorbalığın yaygın olduğu tespit edildi.

Cinsiyetçi kültürden hem milletvekillerinin ve hem de personelin olumsuz etkilendiği kaydedilen raporda parlamentoda çalışan her üç kişiden birinin çalışırken bir çeşit cinsel tacize uğradığı belirtildi. 
Bin 700 kişiyle yapılan görüşmelerle hazırlanan rapora göre cinsel tacize uğrayanların yüzde 63’ü kadın.

Soruşturma raporunda yaşadıklarını paylaşan bir kişi şöyle diyor: “İlerlemeyi hedefleyip başka şeyleri hiçe sayan erkek politikacılar, örneklerden biri, sizi kavrıyor, dudaklarınızdan öpüyor, dokunuyor, görüşünüzle ilgileniyorum diyor, bilirsiniz, bunun gibi... kültür buna izin veriyor.”

Yeşiller Partisi’nden Senatör Sarah Hanson-Young raporun “Siyasetteki cinsiyetçi kültür ve tacizi son derece eleştirel bir biçimde açığa çıkardığını” dile getirerek, istatistikleri ve yorumları “şoke edici” olarak tanımladı. Hanson-Young, anlatılanların birçok kadın için şaşırtıcı olmadığını da belirterek, kendi deneyimlerini hatırlattığına dikkat çekti.

Soruşturma raporu siyasi liderlerin resmi bir açıklama ile yaşanılanları kabul etmesi ve cinsiyet dağılımının arttırılması gibi 28 tavsiyede bulunuyor.

Soruşturma nasıl başlamıştı?

Soruşturma bir bakanlık ofisinde görev yapan parlamento personeli Brittany Higgins’in Liberal partililerle çıktığı bir gece eğlencesinde tecavüze uğradığı iddiası üzerine oluşan yaygın tepki üzerine başladı. Bu iddialar ulusal çapta gösterilere ve reform taleplerini ateşledi.

Higgins soruşturmanın tamamlanması üzerine “bu raporun hazırlanması için hikayelerini paylaşarak katkı veren cesur kişilere” teşekkür etti ve raporun tavsiyelerinin yalnızca kabul edilmekten öte uygulanması için çağrıda bulundu.  

SIDNEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.