Avusturya'da kadın katliamı

Kadın Haberleri —

Foto: Afp

Foto: Afp

  • Avrupa Birliği ülkeleri arasında en fazla kadın katliamının yaşandığı ülkelerin başında Avusturya geliyor. Geçtiğimiz yıl ülkede 31 kadın katledildi.

Yapılan bir araştırmaya göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında en fazla kadın katliamının yaşandığı ülkelerin başında Avusturya geliyor. Euronews’te geçen habere göre geçtiğimiz yıl Avusturya’da 31 kadın katledildi.

Avusturya hükümet tarafından yaptırılan araştırmada 2010 ile 2020 arasında 319 kadın, çoğunlukla eşleri veya eski eşleri tarafından katledildiği tespit edildi. Eurostat verilerine göre bu, AB'deki en yüksek oranlardan biri. 8,9 milyon nüfuslu ülkede ayrıca 2021'de erkeklerden daha fazla kadın öldürüldü.

Katiller tanıdık

5 Mart 2021'de, Nadine W. isimli 35 yaşındaki bir kadın, eski eşi tarafından dükkanında kabloyla boğuldu ve ardından diri diri yakıldı. Kaldırıldığı hastanede bir ay sonra hayatını kaybetti.

Ardından nisan ayında bir bira dükkanının sahibi, iki çocuk annesi olan eski ortağını öldürmekten tutuklandı. 43 yaşındaki adam bu suçlardan dolayı müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Rösselhumer: Durum anlaşılmaz

Avusturya Kadın Sığınma Evi Ağı (AÖF) Başkanı Maria Rösselhumer, yasaların ve bir destek ağının olduğu böylesine refah seviyesi yüksek ve sakin bir ülkede, "durumun anlaşılmaz" olduğunu belirtti.

Rösselhumer, "Bunun çok az açıklaması var: Birçok anne bu Katolik ülkede evde kalıyor ya da yarı zamanlı çalışıyor. Kadınlar genellikle tacizci bir partnerden ayrılmayı göze alamazlar" diye konuştu.

Kadınlara saygı eksikliği

Rösselhumer ayrıca, muhafazakarları ve aşırı sağı 2017 ile 2019 arasında birleştiren koalisyon altında artan bir "maçoluk olan" siyasi manzarada "kadınlara karşı gerçek bir saygı eksikliği" olduğunu kaydetti.

Yetkililerin konuya duyarlı yaklaşımını memnuniyetle karşıladığını belirten Rösselhumer, ancak onları vaatlerini gerçekleştirme konusunda "ihmalkar" olarak görüyor.

Avrupa Konseyi'nin İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, geçtiğimiz aralık ayında Avusturya'ya bu konuda "yeterli kaynak" ve "kapsamlı bir yaklaşım" çağrısında bulunmuştu.

Ülkedeki bir diğer önemli nokta ise kadın ile erkekler arasındaki ekonomik eşitlik. Avusturya'da kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor. 

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.