Ayağı olmayana ayakta sayım

Şaban Kaygusuz

Şaban Kaygusuz

  • Çıplak arama maruz kalan Şaban Kaygusuz’a, ayağı olmamasına rağmen ayakta sayım dayatıldı; sandalyeden yere atıldı, işkence yapıldı.

 

EMRULLAH ACAR/FERHAT ÇELİK - MA/ANTEP

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden 19 Ekim’de “güvenlik” gerekçesiyle Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen, bir eli ve bir ayağı olmayan, yüzde 90 engelli raporlu Şaban Kaygusuz (24), ayakta sayım dayatmasına maruz kaldı.

Sürgünden sonra ilk defa 25 Ekim’de Kaygusuz’u Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde ziyaret eden aile bireyleri, Kaygusuz’un sevk edildiği cezaevinde yaşadıklarını öğrendi.  Kaygusuz’un sevk edilmesi, çıplak ve ayakta sayım işkencesine maruz kalmasına dair konuşan annesi Durri Kaygusuz (62) ve ağabeyi Bahattin Kaygusuz, Adalet Bakanlığı’na seslenerek hukuksuzlukların son bulmasını talep etti. 

Oğlunun 2017’de Şırnak’ta tutuklandığını belirten anne Durri Kaygusuz, tedavi için Şırnak’tan Van’da bir hastaneye sevk edildiğini söyledi. Kaygusuz, “Oğlum Van’da tedavisi tamamlanmadan, yaralı bir şekilde tutuklandı. Bir hafta hastanede kaldıktan sonra Siirt Cezaevi’ne sek edildi. Bir ay Siirt’te kaldı. Bir ay sonra görüşüne gittik, ancak biz görüşe gittiğimizde Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğini öğrendik” diye konuştu. Oğlunun bir eli ve bir ayağının olmadığına işaret eden Kaygusuz, “Oğlum arkadaşları olmadan elbiselerini bile tek başına değiştiremiyor. Diyarbakır’da 3 yıl tutuklu kaldı. Hep görüşüne gittik. Durumu iyiydi, arkadaşları ona yardımcı oluyordu. 3 hafta önce görmeye gittim. Geçen hafta Çarşamba günü de oğlum Bahattin ve kardeşim ziyarete gittiler. Görüş esnasında Şaban’ın isminin okunmaması üzerine soruyorlar, nerede diye. O an gardiyanlar, nerede olduğunu bilmediklerini söylüyorlar. Oğluma ve kardeşime hiçbir bilgi vermemişler. Israr edince, savcı ‘Adli Tıp Kurumu (ATK) cezaevinde kalamaz raporu için heyete çıktı’ diyor” dedi.

Durri Kaygusuz

Gardiyanlar üzerine çullandı

Oğlunun ATK raporu için iki defa heyete gittiğine değinen Kaygusuz, cezaevi yönetiminin kendilerine Şaban Kaygusuz’un Kayseri’ye sevk edildiği söyledi. Cezaevi savcısının “heyete gitti” diyerek kendilerini kandırdığını belirten Kaygusuz, “Bir eli, bir ayağı olmayan bir engelli insanı sürgün etmek nasıl bir vicdansızlıktır. Oğlum 22 Ekim’de beni telefon ile aradı ve kendisine çıplak arama yapıldığını söyledi. Cezaevi girişinde çıplak arama dayatmışlar, o da kabul etmemiş. 5 gardiyan engelli çocuğumu yerlere vurarak, bütün elbiselerini üstünde yırtarak onu çırılçıplak aramışlar. Günahtır, engelli bir insana bunlar yapılıyor. Bir de ‘çıplak arama yok’ diyorlar” şeklinde konuştu.

Tek kişilik hücrede

Oğlunun çıplak arama işkencesinden sonra tekli koğuşa konulduğunu belirten Kaygusuz, şöyle devam etti: “Oğlum tek başına elbiselerini yıkayamıyor, yemek yiyemiyor, tuvalete gidemiyor. Tek başına bir odada yaşaması mümkün değil. Ona rağmen tek kişilik hücreye koyuyorlar, ancak oğlumun itirazları sonrası onu alıp 5 kişinin kaldığı bir koğuşa koyuyorlar. Hukuksuzluklar yine son bulmuyor. Ayağı olmayan oğluma ayakta sayım dayatıyorlar. Oğluma sayım esnasında neden ayağa kalkmadın diyerek, oturduğu sandalyeden yere atmışlar ve ona işkence etmişler. Hiçbir hukuk, vicdan bunu kabul etmez.”

Bu zulmü kabul etmeyeceğiz

Oğlunun eli ve ayağının olmadığı bir fotoğrafı göstererek insan hakları örgütlerine seslenen Kaygusuz, şunları dile getirdi: “Bir anne olarak bu yaşatılanları kabul etmiyorum. Oğlumu görmemem için benden uzaklaştırdılar. Oğlumu dünyanın öbür ucuna da götürseler ben onu görmeye gideceğim. Oğlumu hiçbir zaman yalnız bırakmayacağım. Bu zulmü kabul etmedik ve etmeyeceğiz.” 

Görüşme hakkı 10 dakika

Kardeşi Şaban Kaygusuz ile sevk edildikten sonra 25 Ekim’de görüşen Bahattin Kaygusuz, şunları paylaştı: “Siyasi tutuklu olarak tek başına getirilmişti. Koridorda bizim dışımızda kimse yoktu. Abim Sadık ile gitmiştik. Dar bir koridorda iki kişiydik ve muhatap olacak kimsede yoktu zaten. Bir tane gardiyan bize psikolojik baskı yapıyordu. Sanki biri onu bizim huzurumuzu bozması için görevlendirmişti. 10 dakika içinde 4 kez gelerek tek sandalyeye iki kişi oturmamızı istedi. Dayanamadık onunla tartıştık. Bir saat olan görüş hakkımız 10 dakika içinde bitirildi. Bizi dışarı attılar.”

Kardeşinin yaptıkları görüşmede uğradığı hak ihlallerini anlattığını belirten Kaygusuz, şunları ekledi: “Kardeşim yeniden bize çıplak aramaya maruz kaldığını anlattı. Adalet Bakanı’na soruyorum, yüzde 90 engelli raporu olan bir insana sen nasıl çıplak arama dayatıyorsun? Bir eli ve bacağı yok, yarı bir insan. Tek başına elbisesini bile çıkaramıyor. Sen bu çocuğa çıplak arama dayatıyorsun, bir de çıkıp çıplak arama yoktur, diyorsun.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.