Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Fazladan hapsin nedeni bilinmiyor
  • 45 günde 35 sürgün
  • Tahliyesine 6 ay kala sürgün
  • 13 siyasetçiye hapis
  • Kürtçeye sadece 10 öğretmen
  • İktidara güven dipte

Fazladan hapsin nedeni bilinmiyor

İHD Sêrt Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci, 2025'te tahliye olması gereken Zeki Kayar’ın müddetnamesinin 2031 olarak düzeltilmesine ilişkin henüz bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi. 

Sêrt'te 23 Kasım 1993'te tutuklanan Zeki Kayar’a (51), “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla yargılandığı davada müebbet hapis cezası verildi. 31 yıldır tutsak olan Kayar'a, kapatılan Özgür Gündem gazetesinde 1 Haziran 2016’da yayımlanan bir makalesi gerekçe gösterilerek, 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezanın 2018’de onaylanması üzerine de Kayar’ın müddetnamesi 5 Ocak 2025 olarak yeniden düzenlendi. Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ocak'ta Adana-Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Kayar’a, tebliğ edilen yeni müddetnamede ise tahliye tarihi 2031 olarak yer aldı. Kayar'ın, 19 Nisan’da Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurusuna herhangi bir dönüş yapılmadı.  Kayar, ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ne de başvuru yaptı.

İHD Sêrt Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci, Kayar’ın infazının 5 Ocak 2025’te tamamlaması gerektiğini vurguladı. Kayar’ın tahliyesinin 2031’e ertelenmesinin nasıl gerçekleştirildiğini bilmediklerini belirten Ekinci, “Yanlış hesaplama olabilir, keyfi bir düzenleme olabilir, gözden kaçmış bir şey de olabilir, bilmiyoruz. 6 yıl ceza alabilecek ne suç işlemiş olabilir? Bunun hukukta bir yeri yok. Burada bir hukuksuzluk ortaya çıkıyor. Tabi daha elimizde net bir veri yok” şeklinde konuştu.

Ekinci, gerekli yerlere itiraz başvurusunda bulunacaklarını söyleyerek, “Müddetnamenin gittiği Kürkçüler Cumhuriyet Başsavcılığına ve infaz bürosuna itirazlarımızı yazacağız. Gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne, İçişleri Bakanlığına, Adalet Bakanlığına da başvurarak, itirazımızı yapacağız” dedi. SÊRT

 

* * *

45 günde 35 sürgün

Urfa 1 ve 2 Nolu T Tipi Cezaevleri’nden son 45 günde 35 siyasi tutsak, farklı cezaevlerine sürgün edildi.

Herhangi bir gerekçe gösterilmeden her hafta rutinleşen sürgünler, ailelere bilgi verilmeden gerçekleştiriliyor. Büyük bir bölümü Erzincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edilen tutsaklar arasında, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından infazı ertelenen 30 yıllık tutsak Abdulmecit Yüksekbağ ile Pirsûs (Suruç) ilçesinde 9 Mart’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Baran Karak ve Serkan Bali de bulunuyor. RIHA

 

* * *

Tahliyesine 6 ay kala sürgün

Amed 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan Hamdusena Ada, tahliyesine 6 ay kala başka bir cezaevine sürgün edildi. Siyasi tutsak Ada’nın saat 05.00 sıralarında kaldığı koğuşa baskın yapılarak sürgün edildiği bilgisine ulaşıldı. Ada’nın nereye sürgün edildiğine dair ise ailesine herhangi bir bilgi verilmedi. AMED

 

* * *

13 siyasetçiye hapis

Dêrik’te öz yönetim sürecine ilişkin haklarında dava açılan 21 Kürt siyasetçiden 13’üne “gizli tanık” beyanları gerekçe gösterilerek 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Mêrdîn’in Dêrik ilçesinde 2015-2016 yıllarındaki öz yönetim sürecine ilişkin 21 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan siyasetçiler katılmazken, avukatları hazır bulundu. Savcılık önceki celse sunduğu mütalaasını tekrar ederek, 21 isme hapis cezası verilmesini istedi.

Mütalaaya karşı önceki celse yaptıkları savunmaları tekrar ettiklerini belirten avukatlar, müvekkillerinin beraatına karar verilmesini istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, Adil Dölcek, Hamdullah Duran, İbrahim Ektiren, Mehmet Sıddık Şanlı, Nurettin Ektiren, Remzi Kıran, Sedat Mercen ve Zeynep Demir hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme “gizli tanık” beyanlarını gerekçe göstererek, Abdülhamit Aksoy, Bedirhan Ektiren, Bedirhan Eye, Bedran Savucu, Cengiz Gezer, İhsan Demir, Mahmut Aktaş, Mehmet Bilgen, Mehmet Sıddık Aksak, Mehmet Şirin Eye, Ramazan Özdoğan, Semih Bilgen ve Tarık Ektiren hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3’er ay hapis cezası verdi. MÊRDÎN

 

* * *

Kürtçeye sadece 10 öğretmen

Türk Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin yeni öğretmen atanacağını bildirdi. Kürtçe için atanacak öğretmen sayısı sadece 10.

Öğretmenler başta Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik, İngilizce, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 5 branşta atanacak. Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre bu yıl Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri için de öğretmen kontenjanları ayrıldı. Buna göre  Kurmancî lehçesi branşına 6, Zazakî lehçesi branşına ise 4 öğretmen atanacak.

Türkiye'de Kürtçe seçmeli dersler arasında yer alıyor. Atamalar geçmiş yıllarda da sayı olarak azdı. ANKARA

 

* * *

İktidara güven dipte

Yöneylem’in araştırmasına göre yurttaşların sadece yüzde 20,6’sı Türkiye’nin ‘iyi’ yönetildiğini düşünüyor.

Yöneylem Araştırma, 26 bölgede 2 bin 222 görüşmeyle anket yaptı. 26-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği Türkiye Siyaset Araştırması’nda katılımcılara "Türkiye nasıl yönetiliyor?" sorusunu yöneltildi. Verilen yanıtlarda halkın hükümete güveninin ne kadar düştüğünü göz önüne serdi. Buna göre katılımcıların yanıtları şöyle oldu:

* ‘Kötü yönetiliyor’ diyenler: Yüzde 57

* ‘Ne iyi ne kötü yönetiliyor’ diyenler: Yüzde 21,4

* ‘İyi yönetiliyor’ diyenler: Yüzde 20,6

* ‘Bilmiyorum’ diyenler: Yüzde 1

Yöneyelemn’in sonuçlarla ilgili değerlendirmesi şöyle: “Seçmenlerin yüzde 57’si Türkiye’nin kötü yönetildiğini ifade etmektedir. Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünenler Mart 2024’te yüzde 51,5 seviyesindeydi. Bir buçuk aylık bir zaman diliminde 5,5 puanlık artış, Türkiye’de 31 Mart sonrasında oluşan yeni siyasi atmosferle ilişkilendirilebilir. Türkiye’nin iyi yönetildiğini düşünenler 2023 yılı Aralık ayı itibariyle yüzde 24,2 seviyesindeydi, Nisan 2024’te bu oran yüzde 20,6’ya gerilemiştir.” İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.