Hakim dinlemiyor bile

Yurt Dışı Haberleri —

Kenan Ayas

Kenan Ayas

  • Haziran 2023’ten bu yana Hamburg’daki Damtor Cezeevi’nde tutuklu bulunan Kenan Ayas’ın duruşmasında uzman görüşüne ilişkin hazırladığı ifadenin okunmasına izin verilmedi.

Almanya’da 129/b maddesinden 10 aydır tutuklu bulunan Kenan Ayas’ın 12 Mart’taki görülen duruşması hem ses sorunu hem de Ayas’ı destekleyenlerin salonda bulunmasından rahatsız olan mahkeme başkanı Petra Wende-Spors’un agresif ve sert tavırlarıyla başladı. Hakimin bu tavırları hem savunma avukatları hem de mahkemeyi izlemeye gelenler arasında tepkilere neden oldu. 

Savunma hakkı engelleniyor

Mahkeme, Kenan Ayas’ın Dr. Günter Seufert'in uzman görüşüne ilişkin ifadesini tamamlamasına önceki duruşmada izin vermemişti. Bu duruşmada da Kenan Ayas’ın ifadesinin kalan sayfalarını okumasını yasaklayan karar okundu. Karara gerekçe olarak, ifadenin "büyük ölçüde bilirkişi Dr. Seufert'in ifadelerine yeterince somut bir atıfta bulunmadığı, ancak [...] büyük ölçüde bir dizi siyasi ifadeden, kendi görüşlerinden ve Türk-Kürt çatışmasına ilişkin kendi değerlendirmelerinden oluştuğu" gösterildi.

Reddi hakim talebi

Bunun üzerine Kenan Ayas’ın avukatları  “hakimlerin tarafsızlığına ilişkin haklı bir güvensizlik" oluştuğunu belirterek ikinci kez reddi hakim talebinde bulundu. Savunma avukatlarının reddi hakim gerekçeleri arasında, Kenan Ayas’ın bilirkişinin hangi ifadelerine atıfta bulunduğunu tam olarak ifade ettiği de yer aldı. Ayrıca, eski metinler ile sunulan bilirkişi raporu karşılaştırıldığında ortaya çıkan çelişkilere de dikkat çekildi.

Daha önce de talep etmişti

6 Şubat’a görülen duruşmada da Kenan Ayas üç yargıcın taraflı olduğu itirazında bulunarak reddi hakim talebinde bulunmuştu. Bu duruşmada Kenan Ayas’ın Erdoğan'ın kendi davası hakkında yorum yaptığı 19 Kasım 2023 tarihli FAZ gazetesi makalesinin okunmasına ilişkin 10 Ocak 2024 tarihinde yaptığı önerisi reddedilmişti. Mahkeme, bu makalenin sadece bir değerlendirmeyi ve makele yazarının PKK yargılamalarının durumundan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdiğini ve bu nedenle bir delil talebi olamayacağını belirtmişti. Bunun üzerine Kenan Ayas ve avukatları, Erdoǧan'ın açıklamasını içeren FAZ makalesinin okunması talebinin reddedilmesinin, mahkemenin Kenan Ayas’ın iadesi ve Hamburg'daki yargılamalar üzerinde Türk devletinin olası bir etkisini ele almayı reddettiğini açıkça ortaya koyduğunu kaydetmişti. Bu durumun da hakimlerin tarafsızlığına ve yansızlığına duyulan güvensizlik oluşturduğunu belirtmişti. Savunma makamının reddi hakim talebi kabul edilmemişti.

Ayas’ın duruşmasına 20 Mart'ta devam edilecek. HAMBURG

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.