Gökkan’ın suçu: Mücadeleden pişmanlık duymamak

Kadın Haberleri —

Ayşe Gökkan

Ayşe Gökkan

  • TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen 30 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda izinli eylemler dahil her faaliyet suç sayıldı. 

ŞEHRIBAN ASLAN / JINNEWS

Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması 20 Ekim’de Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Gökkan’a verilen 30 yıl hapis cezasına ilişkin gerekçeli kararını açıkladı.

Ayşe Gökkan’ın suçları

Karara göre, Ayşe Gökkan’ın, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevine ilişkin yapılan basın açıklamasına katılması, 16 Mayıs 2020 tarihinde TJA ve Rosa Kadın Derneği’nin Yenişehir ilçesinde “İnfaz yasasını ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek” amacıyla yaptığı basın açıklamasında “Kürdistan” demesi gerekçeli kararda yer aldı. Ayrıca kararda eylemin “örgüt propagandası amacıyla” yapıldığı öne sürüldü. Gökkan’ın, Rosa Kadın Derneği’ne üyeliğinin “illegal” olarak nitelendirildiği kararda, “Erkek ve devlet şiddetine karşı kalk ve kendini gözet” pankartı da suçlamaya konu oldu.

İzinli eylem yapmakta suç

Kararda Diyarbakır’daki dosyasıyla birleştirilen Mardin dosyasında Ayşe Gökkan’ın 2011 yılında Nusaybin Belediye Başkanı olduğu dönemde sivil itaatsizlik çerçevesinde, “Demokratik çözüm çadırı” kurduğuna yer verilirken, çadırda “örgüt propagandası” yapıldığı iddia edildi. Öte yandan, bu dosyadan Gökkan hakkında verilen beraat kararına savcılık tarafından itiraz edilmiş, itiraz mahkemece kabul edilmişti. Ayşe Gökkan “çözüm çadırı”na dair görülen duruşmasında, çadırın kurulması için Valilik ve Kaymakamlık’tan izin aldığını, çadırın kültür merkezi bahçesinde kurulmasının ise valilik ve kaymakamın önerisi olduğunu belirtmişti.
 
Pişmanlık gözlemlenmemiş

Mahkeme verdiği gerekçeli kararda, Gökkan’ın Efrîn’e dönük askeri operasyona ilişkin yaptığı konuşmada ulusal birliğe ve Efrîn halkının yanında olunması gerektiğine değinmesinin zincirleme suç hükümlerini oluşturmadığı kaydedildi. Gökkan’ın “bir dönem kamu görevlisi olduğu, suçlara katılma biçimi, suçlardan pişmanlığın gözlenmemesi, dosya kapsamı itibariyle bir daha suç işlemeyeceği yönünden mahkemeye olumlu kanaat oluşmadığı” gerekçesiyle ise hakkında takdir indirim hükümlerinin uygulanmasına her suçlamadan ayrı yer olmadığına karar verildi.
 
Yasal dernekler illegal görüldü

Gökkan’ın katıldığı basın açıklamaları, yaptığı konuşmalar, DTK faaliyetleri, Valilik izniyle kurulan Kongreya Jinên Azad (KJA) ve Rosa Kadın Derneği’ne üye olması verilen cezanın gerekçesi yapılırken, “eylemlerinin demokratik yaşam için ciddi bir tehdit oluşturduğu” iddiasına dayanılarak hüküm kurulduğuna yer verildi.
 
Hüküm verildi

Mahkeme heyeti, Ayşe Gökkan’a alt sınırdan uzaklaşarak “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 12 yıl, yine “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay, “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 3 yıl hapis cezası verdi. Heyet, Gökkan’a toplamda 30 yıl hapsine hükmetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.