Bafra Cezaevi'nin sabıkası kabarık

.

.

  • Bafra T Tipi Cezaevi'ndeki tutsaklara gardiyanlar tarafından işkence edilirken, 15 tutsak hücreye konuldu. Tutsak yakınları çocuklarının yaşamlarından endişe ederken, İHD’den bir heyet Salı (13 Eylül) cezaevine gidiyor. 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Samsun Bafra T Tipi Cezaevi’nde siyasi tutsaklara yönelik baskılar devam ediyor. Gardiyanlar 5 ve 6 Eylül’de cezaevinde bulunan siyasi tutukluların odalarına baskın düzenledi. Baskınlarda, tutukluların elbiseleri, kitap, kalem ve defterleri başta olmak üzere tüm temel ve yaşamsal eşyalarına el konulduğu öğrenildi. Baskınların ardından 15 siyasi tutuklunun tek kişilik hücrelere, diğer tutukluların da tek kişilik odalara konulduğu bildirildi.

Bafra cezaevinde yaşanan hak ihlallerini gazetemize değerlendiren HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen ve 8 aydır Bafra T Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Ahmet Kıt'ın annesi Feride Kıt, cezaevlerinin birer işkence evlerine döndüğünü ve acilen müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Can güvenliğimiz yok

Oğlu ile 10 Eylül'de yaptığı telefon görüşmesini gazetemize anlatan Feride Kıt, şu bilgileri paylaştı: “Oğlum ve arkadaşları Bafra Cezaevi’nde saldırıya uğramışlar, can güvenlikleri yok. Telefon günümüzdü, gecikmeli aradığı için ben de endişelendim. Neden geç aradığını sordum. Dediği şu: ‘bizim can güvenliğimiz yok, 15 arkadaşımızı bir gün önce tekli hücrelere götürdüler.  Daha öncesinde de odalara girip bize saldırdılar, bizi tahrik etmeye çalıştılar. Biz karşılık vermedik. Kalemlerimizi, kitaplarımızı, radyolarımızı, kıyafetlerimizi, hepsini alıp götürdüler’ dedi. Bizde burum karşısında ne yapacağımızı bilmeden günlerdir sağı solu arıyoruz.”

Vicdanı olan herkese sesleniyorum

Koğuş baskınlarından sonra cezaevindeki 6 tutsağın farklı cezaevlerine sürgün edildiğini aktaran Kıt, şöyle devam etti: "Tüm kamuoyuna çağrımız şudur. Lütfen bu konuda bir şey yapın. Vicdanı olan herkesin duyarlı olmasını bekliyoruz. Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz."

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu

Sabıkalı bir hapishane

Bafra Cezaevi'nin sabıkalı bir hapishane oluğunu ifade eden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu cezaevinde kalan Emir Karakum adlı tutsağın durumunu örnek vererek şu ifadeleri kullandı: “Emir Karakum isimli tutsak cezaevinde işkenceye maruz kaldığı için bize başvuru yaptı. Bunun üzerine biz de harekete geçtik. Yaptığımız girişimlerden sonra Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü açıklama yaparak işkenceyi yalanlamıştı. Ancak anne babası cezaevine gittiğinde çocuğunun aşırı bir şekilde darp edildiğini bizzat görmüştü. Daha sonra adli soruşturma sonrasında tutsağın işkence edildiği görüntülerle ortaya çıkmıştı. Aynı cezaevinde onlarca tutsağa işkence yapıldığı haberleri gelmeye devam ediyor.”

Meclis gündemine taşınacak

Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini bizzat takip ettiklerini dile getiren Gergerlioğlu ailelere şu çağrıda bulundu: “Bu konuda aileler bize başvuru yapabilir, biz de bu başvuruları değerlendirip Meclis gündemine taşıyacağız.” 

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen

Ailelere çağrı

Bafra Cezaevi’nde kendilerine çok yoğun hak ihlali başvuruları olduğunu söyleyen İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, kendilerine yapılan hak ihlali başvurularının ardından cezaevi idaresi ile gerekli yazışmaları yaptıklarını ancak henüz bir cevap alamadıklarını ifade etti. Yakınları hapishanelerde hak ihlallerine maruz kalan aileleri İHD’ye başvuru yapmaya davet eden Çevirmen, “Başvuru yaparlarsa hem yerinde izleme yapılabilmesi hem de ilgili yerlerle yazışmaların yapılması ile ilgili bir süreç yürütebiliriz. Genel olarak Bafra cezaevi ile ilgili gerekli girişimlerde bulunacağız” diye konuştu. 

Heyet gidiyor

Cezaevinde yaşanan hak ihlali iddiaların sormak için aradığımız cezaevi yetkilileri telefonlarımıza yanıt vermezken, Bafra Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini araştırmak için İHD’den oluşan bir heyetin Salı günü cezaevine gitmesi bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.