BAMF'a göre Türkiye güllük gülistanlık!

Yurt Dışı Haberleri —

Büşra Zan

Büşra Zan

  • Türkiye’de gördüğü baskılar nedeniyle çocuklarıyla birlikte Almanya’ya sığınmak zorunda kalan Büşra Zan’ın bir oğlu 18 yaşına girer girmez Türkiye’ye teslim edildi. Şimdi diğer oğlu aynı risk ile yüz yüze. Alman yargısı, Türkiye’de koşulların “iyi” olduğunu ve “tutuklanma riskinin bulunmadığını” iddia ediyor.

 

MUHAMMED KAYA - BERLİN

Büşra Zan, 2017 yılı Nisan ayında Türkiye’de gördüğü baskılar nedeniyle üç çocuğuyla Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulundu. Almanya Federal Göçmen İdaresi (BAMF) Türkiye’nin koşullarının “iyi” olduğunu, tutuklanma riskinin olmadığını gerekçe göstererek Büşra Zan ve çocuklarının iltica talebini reddetti. Karara itiraz ederek Nürnberg İdare Mahkemesi’ne taşıyan Zan ailesi, burada da Türkiye ve Erdoğan yanlısı bir kararla karşılaştı.

2009 yılından itibaren Antep’te yaşayan Zan ailesi için Kobanê direnişi bir dönüm noktasını oluşturur. 2014’de Rojava’ya geçerek insanlık mücadelesine katılan Büşra Zan’ın oğlu Eser (Berxwedan Hezex) 2015’te DAİŞ’e karşı mücadele ederken şehit düşer. Kobanê direnişi başlarken Suruç’ta insan zinciri oluşturulur. Büşra Zan da bu insan zincirinde yer alır. Ancak Kobanê’yi savunmanın TC nezdinde elbette bir cezası olacaktır. Nitekim Büşra Zan, Suruç’taki insan zincirine katıldığı için gözaltına alınır. Daha sonra serbest bırakılsa da gözaltı ve baskılar devam eder. 2015’te Rojava’ya oğlunu görmeye giden Büşra Zan, ülkeye dönüşte “canlı bomba olduğu” iddiasıyla tekrar gözaltına alınır.

Çocukları tutuklandı, 6 kez evi basıldı

Büşra Zan’ın çocukları Mansur ve Ahmet de devletin baskı politikalarından nasibini almıştır. Mansur 2015 yılından beri Maraş Elbistan’da tutukluyken; oğlu Ahmet 2016’da bir yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılsa da şimdi hakkında yakalama kararı bulunuyor. Oğlu Eser Zan’ın şahadeti, diğer iki oğlunun ise tutuklanması ve evinin polisler tarafından 6 kez basılması nedeniyle Büşra Zan, yanına 18 yaşından küçük olan çocukları Bünyamin, Musa ve Zilan’ı alarak Almanya’ya gelir ve Münih kentinde iltica başvurusunda bulunur. 

Büşra Zan'ın Rojava'da şehit düşen oğlu
Eser Zan

Oğlu Bünyamin Türkiye’ye teslim edildi

Almanya, geçtiğimiz yıl 18 yaşına giren oğlu Bünyamin Zan’ın Türkiye’de tutuklanmayacağı iddiasıyla iltica talebini ret ederek, Türkiye’ye geri gönderdi. Bünyamin tutuklanarak cezaevine konuldu. Bir yıl cezaevinde kalan Bünyamin, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilse de muhalif tüm kesimler için ülkeyi zindana çevirmenin bir aracı olan “adli kontrol” uygulamasına tabi tutuldu ve kendisine haftada iki gün karakola gidip imza verme zorunluluğu getirildi.

Musa da gönderilmek isteniyor

Diğer oğlu Musa ise 12 Ağustos’ta 18 yaşına girdiği için iltica dosyası annesi ve kardeşi Zilan’ın dosyasından ayrılarak Türkiye’ye iade kararı verildi ve üç ayda bir geçici ikamet süresi uzatmaya gittiği BAMF’ta evraklarına el konuldu. Bu nedenle Musa Zan, her an abisi Bünyamin gibi Türkiye’ye iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Kararı üst mahkemeye taşıdı

Anne Büşra Zan ise Kürt olduğu, Kobanê protestolarına katıldığı ve HDP’ye üye olduğu gerekçesiyle Türkiye’de gözaltına alındı ve hakkında tutuklanma kararı bulunuyor. Fakat Alman yargısı “Türkiye iyi ve orada yaşanabilir” diyor. Büşra Zan, şimdi üst mahkemeye taşıdığı davanın karar duruşmasını bekliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.