Barcelona olsa çoktan kapatırdı

  • Amedspor ve Diyarbekirspor maruz kaldıkları ötekileştirme, haksız ve ırkçı yaklaşımlara tepkili. Son olarak İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından stad, kantin ve reklam panolarının AKP yandaşlarına peşkeş çekilmesi, iki kulübü sokağa döktü.

YILMAZ KAYA/AMED

Amedspor ve Diyarbekirspor maruz kaldıkları ötekileştirme, haksız ve ırkçı yaklaşımlara tepkili. Kulüplere tesis verilmemesi, elektrik ve doğal gazlarının kesilmesi, belediye bütçelerinden zorunlu olan binde 7’lik payın aktarılmaması, sahada hakemlerin yanlı kararları, tribünde ırkçı yaklaşımları, taraftarlara deplasman yasakları, son olarak İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından stad, kantin ve reklam panolarının AKP yandaşlarına peşkeş çekilmesi, iki kulübü sokağa döktü.

Amed’in Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Ligi’nde mücadele eden takımları Amedspor ve Diyarbekirspor yetkilileri önceki gün kentteki Şeyh Said Meydanı’nda ortak basın toplantısı yaptı. Kentteki sivil toplum örgütlerinin destek verdiği açıklamada kulüpler yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, Türkiye Futbol Federasyonu’na “Bizleri ötekileştirmeyin”, “Sporda adalet istiyoruz”, "Stadlar halkındır, halkın kalacak" diye seslendi.

Adım atılmazsa oynamayız

Kulüp yöneticileri ve taraftar gruplarıyla karşılaştıkları baskılar ve talepleri üzerine konuştuk. Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, yüksek maliyetli stadyum kirası, stadyuma gelir getirecek gelir kalemlerinin başka firmalara verilmesi, tesisi olmayan kulüplerin başka şehirlere taşınması, amatör spor kulüplerinin sahipsiz bırakılması, belediye bütçesinin binde 7’sinin amatör kulüplere aktarılmamasına karşı bir duruş göstermek için ilgili yerlere gerekli mesajı verdiklerini söyledi. Yıldırım, “Umarım yetkili merciler gerekli adımları atarlar. Adım atılmazsa Diyarbakır Stadyumu’nda oynamamayı kamuoyunun tartışmasına açmayı düşünüyoruz” dedi.

Üç yıldır deplasman yasağı var                   

Amedspor Direniş Taraftarlar Derneği Başkanı ve Mezopotamya Taraftarlar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ramazan Tugay, üç yıldan bu yana deplasman yasağı nedeniyle maçlara gidemediklerini ifade etti. Tugay, "Takımlarımızın tesis sorunu olmak üzere yaşadığı eziyetlere herkes şahittir. İşletme hakkı Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından ihale edilip başkalarına verildi. Oysa bu stadı kullanan Amedspor ve Diyarbekirspor kulübü, sezon sonuna kadar yaklaşık 2 milyon TL para ödüyor. Bu paranın içinde kira bedelinin yanında çim ve saha bakım masrafları da var. O zaman ana hak olarak stadyumdaki reklam panolarını ve kantinlerini de işletme hakkı var" şeklinde konuştu.  

Çoktan kapatırdı

Dünyada Amedspor’un yaşadığı eziyeti yaşayan başka bir takım olmadığını ve kulüplerine adil davranılmadığını kaydeden Tugay, "Dünyanın sayılı takımlarından Barcelona kulübü bu zorlukları yaşamış olsaydı bu dünya devi takım bile çoktan kulübü kapatmıştı. Üç yıldır takımımızı deplasman yasakları nedeniyle tribünlerde destekleyemiyoruz” dedi. 

İsmi bile yeterli geliyor

Barikat Taraftar Grubu Sözcüsü Xebat Demir, ırkçı saldırılara maruz kalan Amedspor’un ötekileştirildiğini ve hedef gösterildiğini söyledi. Demir, “Bugüne kadar Doğu Mezopotamya bölgesinde yaşananların aynası haline geldi Amedspor. Çünkü son zamanlarda gittiği her yerde büyük ırkçı saldırılara maruz kalıyor” diye konuştu. “Bizim taraftar grubu olarak beklentimiz Amedspor’un Türkiye’deki bütün takımlarla aynı standart haklara sahip olmasıdır” diyen Demir, şöyle devam etti: “Büyük haksızlıklar yapılıyor. Tesisler verilmiyor, Amedspor’un defalarca elektrikleri kesildi.”

UEFA’ya gideceğiz

Diyarbekirspor Kırmızı Cephe Tribün Lideri Hakan Varanlar da yaşanan sorunlara karşı iki takım taraftarlarının ilk kez kitlesel bir eylemlilikte bir araya geldiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu kentin taraftar grupları olarak uzun süredir bir araya gelememiştik. Bu birlikteliği şimdi sağladık ve gereken mesajı da ilgili yerlere verdik. Sorunlarımız çözüme kavuşmazsa daha kitlesel eylemler organize edeceğiz. Gerekirse UEFA’ya bildireceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.