Barış Annelerinden Kürtçe savunma

  • Cezaevlerinde 2018’de yapılan açlık grevlerine dikkat çekmek için Bakırköy Cezaevi önünde açıklama yapmak isterken gözaltına alınıp haklarında dava açılan Barış Anneleri mahkemede Kürtçe savunma yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in İmralı tecridine karşı 2018’de cezaevinde başlatttığı ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevlerine dikkat çekmek isteyen Barış Anneleri, çocuklarının tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde açıklama yapmak istedikleri sırada gözaltına alınmıştı. Haklarında “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” ve “Polise mukavemet” iddiasıyla dava açılan 15 Barış Annesi’nin yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü. 

Bakırköy 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan annelerden Latife Buğday, Sürreya Kılınç, Nesibe Başaran, Zübeyde Adar, Selamet Demir, Sinem Güzel, Emine Erbek, Hafize Şahin, Ayşegül Yalçın, Sümanperi Akyıldız, Kumri Akgül ve Zehra Doğan ile avukatları katıldı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da duruşmada Barış Anneleri’ne destek verdi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada anneler Kürtçe savunma yaptı. İlk savunmayı yapan Emine Erbek, çocuklarının o dönem açlık grevinde olmasından ötürü cezaevi önüne gittiğini ifade etti.  Erbek, “Çocuklarımız cezaevinde açlık grevindeydiler. Polisler bize uyarı yapmadı, ben anons sesi duymadım. Bir araya gelir gelemez polisler bize hemen müdahale etti” diyerek, beraat talebinde bulundu. 

Açlık grevindeki çocuklarının sesini duyurmak için cezaevi önüne gittiklerini söyleyen Latife Buğday da o gün yaşananları “Biz oraya anneler olarak gittik. Bizler cezaevine gidip daha oturmadan polisler geldi. Bizi tutup sürüklediler” diyerek anlattı. 

Diğer Barış Anneleri de yaptıkları savunmalarında polislerin anons yapmadan kendilerine müdahale edip, gözaltına aldıklarını ifade ederek beraatlarını istedi. 

Dosya kapsamında yargılanan Barış Annesi Zeliha Gün hakkında zorla getirilme kararı alan mahkeme heyeti, polisin müdahale öncesi uyarı anonsu yapıp yapmadığının tespit edilmesi için dosyada yer alan görüntülerin bilirkişiye gönderilmesine karar vererek, bir sonraki, duruşmayı 13 Temmuz’a erteledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.