Barzaniler Kürt halkından ne kadar çaldı?

Dünya Haberleri —

Kerkük'te petrol tesisi

Kerkük'te petrol tesisi

  • Irak, Türkiye aleyhine açtığı ‘kaçak petrol' davasını kazandı. Türk devleti Irak’a 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum olurken petrol akışının durması dünya piyasalarında ham petrol fiyatını yükseltti. 

KDP’yi kontrolü altında tutan Barzani ailesinin 9 yıl önce Türk devleti ile Kerkük petrolünün satışı üzerinden yaptığı anlaşma Uluslararası Tahkim Mahkemesince gayri hukuki bulunarak para cezası verildi. Türk devleti tahkim mahkemesinin kararını kabul ettiğini açıkladı. Türk devleti, Irak’a 1,4 milyar dolar ödeme yapacak.   
Kürt kamu oyuna 50 yıllık anlaşma olarak yansıyan Türk-Barzani anlaşmasından Başûrê Kurdistan halkı bir fayda görmedi. Yoksulluk ve yolsuzluğun daha da arttığı Başûre Kurdistan’da konuyu gündeme getiren gazeteciler tutuklandı. Bir kısmı Behdinanlı tutsaklar olarak gündeme girdi. 

2014-18 arası dönem için 1.4 milyar
2014 yılında yapılan anlaşmanın Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından Kurdistan’ın ham petrolünün Türk devletine satılmasına Irak devleti de Kürt petrolleri üzerindeki hakimiyetini kaybetmesi sebebi ile tepki göstermişti. Irak, Federe Kurdistan Yönetiminin yetkisiz olduğunu ve petrol sevkiyatı yapamayacağını belirtip uluslararası yargıya gitti.
Irak Petrol Bakanlığı'nın Türkiye aleyhine açtığı ve 30 milyar dolardan fazla tazminat istediği dava karara bağlandı. Mahkeme, Türkiye'nin 2014-2018 arasını kapsayan 4 yıllık dönem için Irak'a 1.4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Karar ardından sevkiyat durdu
Tahkim mahkemesinin kararını açıklaması ardından Federe Kurdistan bölgesinden yapılan petrol sevkiyatı da durduruldu. Ancak 2018 sonrasını kapsayan dönem için davanın görülmeye devam edeceği kaydedildi.
Irak Petrol Bakanlığı, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararını memnuniyetle karşıladı. Bakanlık, kararla birlikte petrol ihracatından tek yetkilinin Bağdat yönetiminin olduğunun tescil edildiğini kaydetti.
 
Kürt’ün petrolü piyasayı 3 dolar yükseltti
Kerkük hattından ham petrol arzının son bulması ile dünya piyasalarında yaşanan dalgalanma ile ham petrol fiyatları yüzde 4,2 artarak 78,12 dolara çıktı. Kaçak petrol hattının kapanması ile dünyada 3 dolar daha değerlenen petrol yaşanan yolsuzluk ile Kürt halkının ne düzeyde yoksullaştırıldığı açığa çıkmış oldu. HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.