Başarabiliriz, sandıklara gidelim

Yurt Dışı Haberleri —

HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi (YSK) Rüştü Tiryaki

HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi (YSK) Rüştü Tiryaki

  • Yurt dışında ikinci tur için seçim maratonu bugün başlıyor. HDP YSK Temsilcisi Rüştü Tiryaki yurt dışındaki seçmenleri oy kullanmaya davet etti: “İşimiz henüz bitmedi, yolun sonuna da gelmedik. Şimdi ikinci tur zamanı. Hala başarabiliriz, hala geleceğe umutla bakabileceğimiz günler için bir kapı aralayabiliriz. Bu sadece ve sadece bizim ellerimizde.” 
  • “Yurt dışında sandığa gidecek her Yeşil Sol Partili, ülkenin kaderine doğrudan etki edecek. Örnek mi istiyorsunuz? Yurt dışı oylarıyla Batman’da bir milletvekili kaybettik ve bu milletvekilini HÜDA-PAR kazandı. Aynı şeyi yaşamak istemiyorsak, sandığa gitmeyen yüzde 50’yi Avrupa’da mutlaka sandığa taşımalıyız.”

REWŞAN DENİZ/FRANKFURT

Yurt dışında Cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci tur bugün başlıyor. İlk turda 13 güne varan oy kullanma süreci ikinci turda sadece 5 gün. Bugün başlayan oy kullanma süreci 24 Mayıs’ta sona erecek. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bini aşkın seçmen 74 ülke ve 156 noktada oy kullanılacak. Her gün saat 08.00 ile 22.00 arası oy kullanılabilecek. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 28 Mayıs’a kadar devam edecek. 
HDP Yurt dışı Seçim Kurulu Temsilcisi Rüştü Tiryaki, yurt dışındaki seçmenlere seslenerek, “Hala başarabiliriz. Avrupa’daki halkımıza inanıyor ve güveniyorum. Mutlaka ama mutlaka başaracağız” dedi. 

İşimiz henüz bitmedi
Gazetemize konuşan Tiryaki, “Türkiye 14 Mayıs’ta gerçekten tarihi bir seçim yaşadı. Bu seçime giden süreci de, seçim gününü de, sonrasını da daha çok tartışıp değerlendireceğiz. Eksikliklerimizin neler olduğunu, nerelerde yanlış yaptığımızı, halkımızla, partimizin her düzeydeki kadroları ve yöneticileri ile tartışacağız. Fakat unutmayalım Erdoğan’ın elini kolunu sallayarak kazanmasını ilk turda da olsa engelledik. Milletvekili sayımız azalsa da kapatma tehdidi altında, yeni bir parti ile yeni bir adla seçime girmenin zorluklarını da önemli oranda aştık. İttifakımızda birlikte en az 65 milletvekilini parlementoya gönderdik. İşimiz bitmedi, yolun sonuna da gelmedik” dedi. 

Yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz
“Şimdi ikinci tur zamanı. Hala başarabiliriz, hala geleceğe umutla bakabileceğimiz günler için bir kapı aralayabiliriz. Bu sadece ve sadece bizim ellerimizde” diyen Tiryaki yurt dışındaki seçmenlere şöyle seslendi: “Yurt dışında sandığa gidecek her Yeşil Sol Partili ülkenin kaderine doğrudan etki edecek. Örnek mi istiyorsunuz? Yurt dışı oylarıyla Batman’da bir milletvekili kaybettik ve bu milletvekilini HÜDA-PAR kazandı. Aynı şeyi yaşamak istemiyorsak, sandığa gitmeyen yüzde 50’yi Avrupa’da mutlaka sandığa taşımalıyız. Her seçmenimize, her Kürt’e, her demokrata, her devrimciye, her Alevi’ye, her muhalife ulaşmalıyız. Bu, önümüzdeki birkaç günde yapmamız gereken hayati bir iş. Bunu yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz. Ben Avrupa’daki halkımıza inanıyorum, güveniyorum. Mutlaka ama mutlaka başaracağız.”

Mutlaka oy kullanalım
Yeşil Sol Parti Yurt dışı Seçim Koordinasyonu bileşenleri de Köln’de yaptıkları ortak basın açıklamasıyla 2. tura hazır olduğunu duyurdu. “‘Bir oy diktatör devirir’ şiarıyla seçim çalışması yürüttük. 14 Mayıs’ta gerçekleşen 1. tur seçiminde Erdoğan’ın ve faşizmin kazanmasını engelledik. Şimdi sıra 20-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak yurt dışı seçimlerinde Erdoğan’a ve faşizme sonsuza kadar kaybettirmede” diyen şu çağrıda bulundu: “İkinci turda başaracağımıza dair inançla herkesi ‘bir oy çok şey değiştirir, bir oy diktatörü devirir’ diyerek sandığa gitmeye, oyunu kullanmaya, halkların geleceğini belirleyecek bu tarihi seçimde bir parti militanı gibi çalışmaya, çevresini çalışmalara katarak hep birlikte kazanmaya davet ediyoruz.”

Araçlar hazır
İlk turda seçmenlerini yeterince sandığa taşıyamayan Yeşil Sol, bunun için de çalışmalarını hızlandırdı. İttifak içerisindeki partiler, örgüt ve kurumlar, DKTM’ler, camiler, cemevleri seçmenleri sandığa taşımak için araçlarını hazırladı. Hedef seçmenleri sandığa gitmek için ikna ederek sandığa taşımak.  Siz de sandığa gitmekte sorun yaşıyorsanız bulunduğunuz kentlerdeki seçim komisyonları ve kurumlarla iletişim kurabilirsiniz. 


Britanya’da hedef yüzde 90

Yurt dışındaki seçmenlerin neredeyse yarısı bu seçimde de sandığa gitmedi. Yeşil Sol Parti’nin hedefi, sandığa gitmeyen seçmeni ikna etmek ve sandığa taşımak. Bunun için de Yeşil Sol Parti Yurt dışı Koordinasyonu çalışmalarını hızlandırdı. Bu ülkelerden birisi de İngiltere. İlk turda kayıtlı 127 bin 281 seçmenden 64 bin 45’i oy kullandı; Kılıçdaroğlu oyların 79.03’ünü alırken Erdoğan ise büyükelçilik ve konsolosluk eliyle yürüttüğü seçimleri yüzde 18.23 ile tamamladı. Britanya’da CHP oyların yüzde 45’ini alırken Yeşil Sol Parti ise yüzde 21 oranında oy alarak alarak ikinci parti olarak sandıklardan çıktı. 
Britanya Seçim Koordinasyonu “Yeniden başlıyoruz” ve “Tarih yaz” şiarıyla ikinci tur seçim çalışmalarını sürdürüyor. 20-24 Mayıs tarihleri arasında Londra, Manchester, Leicester ve Edinbourgh kentlerinde sandıklar kurulacak. Öncelikli hedef ülkede seçimlerde oyunu kullanmayanları sandıklara yöneltmek ve Kılıçdaroğlu lehine oy oranını yüzde 90’a ulaştırmak. 

Araçlarla sandığa taşınacak
Seçim Koordinasyonu, 20-24 Mayıs tarihleri arasında Kürt Toplum Merkezi, Day-Mer, Britanya Alevi Federasyonu, Cemevi ve Kırkısraklılar gibi Kurdistan ve Türkiyeli seçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde halkı sandıklara ücretsiz taşıyacak. 
Britanya Seçim Koordinasyonu’ndan Doğan Genç, kimsenin karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini ifade ederek, “Büyük bir moral ve umut ile tüm gönüllülerimiz ile çalışmalarımıza başlamış olup AKP-MHP faşist rejiminin yenilgiye uğradığı Britanya’da daha güçlü bir şekilde seçimlere katılım için çalışacağız” dedi.
Londra Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Türkan Budak, 20 Mayıs’a kadar herkesin bir seferberlik halinde olması gerektiğinin altını çizdi. Kürt ve Türk Toplum Merkezi (Day-Mer) Sözcüsü Feyzullah Cinpolat ise “Britanya’nın 4 ana noktasında sandıklar kurulacak. Bizler halkımızı bir kez daha ve umutla inançla oy kullanmaya davet ediyoruz. Ülkemizdeki tek adam diktatörlüğünden kurtulmak için hep birlikte sandığa gidelim tarih yazalım” dedi. 
CHP İngiltere Temsilcisi Kazım Gül de demokratik ve özgür bir ülke için herkesin oy kullanması gerektiğini belirtti.

Nerede oy kullanabilirsiniz?
Britanya’da 14 Mayıs seçimleri için toplam 5 sandık bölgesi oluşturulurken,  28 Mayıs seçimlerinde ise 4 bölgede sandıklar kurulacak. Tüm bölgeler de 24 Mayıs günü sabah 08:00’da başlayacak olan oy kullanma işlemleri akşam saat: 22:00’a kadar sürecek. 
Britanya’da sandık bölgeleri ve adresleri ise şöyle: “Londra: Novotel London West adres: 1 Shortlandıs Hammersmith W6 8DR. Manchester: 14 Oxford Court M2 3WD.  Leicester: Tigers Rugby Club, Mattioli Woods Welford Road LE2 7TR. İskoçya Edinburgh: 39 Drumsheugh Gardens, EM3 7SW.” 


İsviçre ikinci tura hazır

İsviçre’de seçmenlerin yüzde 56.79’u sandığa gitti. Kemal Kılıçdaroğlu 34 bin 337 oy ile seçmenlerin yüzde 57.6’sının oyunu alarak birinci çıkarken; Tayyip Erdoğan ise 24 bin 45 oy ile oyların yüzde 40,33’ünü aldı.
İsviçre’de Emek ve Özgürlük İttifakı ile Yeşil Sol Parti İsviçre Seçim Koordinasyonu, Bern ve Aargau kentinde toplantı yaparak 2. turun startını verdi. Koordinasyon, bu turdaki hedeflerinin 14 Mayıs seçimlerine sandığa gitmeyen seçmenleri sandığa taşıyarak tek adam diktatörlüğüne kaybettirmek olduğunu kaydetti. 
Aargau kantonundaki Windisch Alevi derneğinde yapılan toplantıya İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Binali Sağlam, CHP, Yeşil Sol Parti, Emek ve Özgürlük ittifakı bileşenlerinin temsilcileri katıldı. Toplantıda seçmenlerin sandıklara taşınmanın önemine vurgu yapılarak, “St.Gallen, Aarau, Zürich, Bellinzona ve Basel’de otobüsler tutuldu. 20 Mayıs’tan itibaren her gün sandığa gitme olanağı olmayan seçmenler taşınacak” denildi. 
Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ndeki toplantıda konuşan HDP eski Milletvekili Yurdusev Özsökmenler, SYKP Kurucu Başkanı Tuncay Yılmaz ve Batman eski Belediye Eşbaşkanı Nejdet Atalay sandığa gitmenin önemine vurgu yaptı. Toplantıda seçmenlere tek tek ulaşarak sandığa götürmek ve sandıklara sahip çıkmak için müşahit olmanın önemine vurgu yapıldı. 


Bizim yolumuz daha bitmedi

Almanya’nın Gustavsburg kentindeki Alevi Kültür Merkezi’nde (AKM) cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi için toplantı yapıldı. Seçim Koordinasyonundan Umut Çelik, “Evet diktatörü yıkamadık ama büyük darbe vurduk. Hepimiz daha çok çalışırsak kazanmamız mümkün. Herkesin yapabilecekleri var” dedi. CHP Temsilcisi Murat Özdemir ise “Bizim yolumuz daha bitmedi. Gençler önemli. Kazanacağız” diye konuştu. Bad Kreuznach AKM Başkanı Bülent Yıldırım ise “Yolsuzluğa, hırsızlığa, katliamlara karışmış birisini cemevi başkanı yapar mısınız, yapmazsınız. O zaman 83 milyonluk Türkiye’nin başına tüm bunları yapan birisini nasıl seçeriz. Seçmemeliyiz” ifadesini kullandı. Seçmenler sandığa tutulacak minibüs ve otobüslerle taşınacak. 


Sandığa gitme 3 puan arttı

* Yurt dışında 2018 seçimlerinde seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837’iken, 1 milyon 525 bin 279 seçmen oy kullandı. Seçime katılım oranı yüzde 50,09’da kaldı. 
* 2023 seçimlerinde ise 371 bin yeni seçmenle seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 86’ya çıktı. Seçmelerin 1 milyon 839 bin 461’i oy kullanırken, sandığa gitme oranı yüzde 53,85’i buldu. 

Erdoğan’ın oranı düştü oyları arttı
* 2018 seçimlerde, 2023 adaylarından sadece Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayıydı. Erdoğan 890 bin 746 oy ile sandığa giden seçmenlerin yüzde 59.41’inin oyunu aldı. 2023 seçimlerinde ise Erdoğan’ın aldığı oy oranı yüzde 57.47’ye düşse de oyları 1 milyon 47 bin 740’a yükseldi. 
* Kemal Kılıçdaroğlu ise 721 bin 427 oy ile oyların yüzde 39.57’sini aldı. Sinan Oğan’ın oyları yüzde 1,90 (34 bin 626 oy), Muharrem İnce’nin oyları ise yüzde 1,06’da (19 bin 313) kaldı. 

Erdoğan 1. çıktı
2023 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan Almanya (yüzde 65.49), Avusturya (yüzde 71.96), Belçika (yüzde 72.31), Danimarka’da (yüzde 58.22), Fransa (yüzde 64.76), Hollanda (yüzde 68.41) Lüksemburg’da (yüzde 59.19), Norveç (yüzde 52.45) 1. parti çıktı. 

Kılıçdaroğlu kazandı
2023 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu ABD’de (yüzde 80.41), Avustralya (yüzde 54.47), Birleşik Krallık (yüzde 79.04), Bulgaristan (yüzde 69.16), Çin (yüzde 69.31), Finlandiya (yüzde 72.89), İrlanda (yüzde 86.74), İspanya (yüzde 82.06), İsveç (yüzde 53.45), İsviçre (yüzde 57.6), İtalya (yüzde 73.85), Japonya (yüzde 61.69), Kanada (yüzde 79.66), Portekiz (yüzde 91.39), Rusya’da (yüzde 54.96) 1. parti çıktı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.