Nujin Kadın Danışma Merkezi'nde 2 yıl makine nakış, alüminyum folyo, tel kırma, ahşap boyama, kuaförlük, Kürtçe dil kursu gibi birçok alanda eğitim verilirken, bu kurslarda mezun olan çok sayıda kadın, aldıkları sertifikalarla ayakta kalma mücadelesi veriyor. Kimi kadınlar kursların sonunda aldığı sertifikayla kendi iş yerini açarken, kimi kadınlar ise çalıştıkları iş yerinde hünerlerini sergiliyor. Kendi işini kendileri kuran kadınlar, belediyenin sunduğu eğitim imkanından dolayı memnuniyetlerini bildiriyor.

Kadının başarısı önünde erkekler engel
Ruken Çetin isimli kadın, ilçede bir kadın belediye başkanının olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu dile getirerek, gördüğü 5 aylık eğitimden sonra 1 yıl tekstil atölyelerinde çalışarak, biriktirdiği sermaye ile kendine işyeri açtığını belirtti. Kadının başarısı önündeki en büyük engelin erkek egemenliği ile feodal zihniyetin olduğunu belirten Çetin, ilk başlarda ailesinin de çalışmasına izin vermediğini ancak buna karşı mücadele ettiğini söyledi. Çetin, "Kendi imkanlarımı yaratmak için aileme karşı mücadele ettim. Tüm baskı ve engellemelere rağmen imkansızlıkların karşısında imkanlar yaratma mücadelesi verdim" diye konuştu.

Toplumda erkekler kadar kadınların da yaşama hakkı olduğunu dile getiren Çetin, "Biz kadınlar da erkeklerin sahip olduğu tüm haklara sahibiz. Biz de onlar gibi kendi imkanlarımızı yaratarak ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. Kadının başarısının önünde en büyük engel erkeklerdir. Erkek egemenliği olmazsa bölgemizde yaşayan çok sayıda kadının hayatı ve kaderi çok daha farklı olabilirdi. Eğer imkanlar verilse çok daha güzel şeyler, büyük başarılar elde edeceğimize inanıyorum" dedi.

YILMAZ ERKEK-DİHA/AMED