Irak’ın Basra kentinde protesto gösterileri, Çarşamba günü de gün boyu devam etti. Umm Kasr limanı protestocular tarafından kapatılırken, üç bina ateşe verildi.

8 Temmuz’da başlayan ve 3 Eylül’den itibaren yeniden alevlenen Irak’ın petrol zengini güney kenti Basra’daki gösteriler Çarşamba günü de gün boyu devam etti.

Irak güvenlik güçleri, eylemcilere karşı silah kulandı. Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Başkanı Mehdi Temimi, çarşamba günü en az iki kişi hayatını kaybettiğini, 25 kişinin de yaralandığını açıkladı.

12 ölü 93 yaralı

Son üç gün içerisinde güvenlik güçlerinin silah kullanması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükselirken, 93 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

Güvenlik güçlerinin silah kullanmasına rağmen dağılmayan göstericiler, Umm Kasr limanı ile il meclis binasına yöneldi.

Valilik önünde toplanan göstericiler Umm Kasr limanına yürüyerek Limanı kapattı, liman ve şehirdeki üç binayı ateşe verdi. Bu binalar arasındaki il meclis binasının tamamen yandığı belirtildi.

Basra’daki gösterilerin yeniden alevlenmesinin ardından Irak Başbakanı Haydar Ebadi parlamentodaki Basra vilayeti temsilcileri ile Basra Valisi Esad El-İdani’nin de katıldığı acil bir güvenlik toplantısı yaptı.

Ebadi’nin ofisinden toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, Irak Başbakanı’nın Basra kentindeki su sorununu çözme konusunda kararlı olduğu ve son birkaç hafta içinde alınan tedbirleri takip etmeyi amaçladığı kaydedildi.

8 Temmuz’da Irak’ın güney ve Şii kentlerinden Basra’da başlayıp tüm güney kentlerine yayılan ve dün yeniden alevlenen gösterilere müdahale etmek için Basra’ya sevk edilen ordu güçlerinin çekildiği iddia edildi.

 

BASRA