Başûr, kadın katillerini koruyor

Kadın Haberleri —

Başûr kadın eylem

Başûr kadın eylem

  • Başûrê Kurdistan’da son 5 ayda 24 kadın erkekler tarafından katledildi. Siyasi partilerin katilleri koruduğunu ve dava dosyalarına müdahale ettiğini belirten Kadın Hakları Aktivisti Bahar Munzur, “Muhafazakâr bir cephe oluşturuluyor ve cinayetler soruşturulmuyor” dedi.

Başûrê Kurdistan ve Irak’ta kadın cinayetleri her geçen gün artarken, hükümetler cinayet verilerini açıklamayarak hem katilleri koruyor hem de katliamlara ortak oluyor. İktidarların cinsiyetçi politikaları, işgal, ekonomik ve siyasi krizin yanı sıra eril medya da katliamları ‘sıradanlanlaştırıyor.’

Örneğin, bu sabah Süleymaniye’de bir erkek kızını bıçaklayarak katletti. Bu olay Mayıs ayında yaşanan ikinci kadın cinayeti oldu. Yılbaşından bu yana Başûrê Kurdistan’ın farklı yerlerinde 24 kadın cinayeti ve şüpheli ölüm vakası kaydedildi.

2023 yılında da birçok kadın erkekler tarafından katledildi. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kurumunun paylaştığı verilere göre 2023’ün son 10 ayında 4 binden fazla şiddet vakası yaşandı. Feyruz A. isimli kadının 18 Kasım 2023’de “sosyal medya fenomeni” iki erkeğin cinsel şiddetine karşı direndiği için bulunduğu apartmanın 5’inci katından aşağı atılarak katledilmesi, şiddetin boyunu bir kez daha göz önüne sermişti.

Aile ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Kurumu'nun 2022 yılı raporuna göre, Başurê Kurdistan'ın farklı yerlerinde kadına yönelik 2 bin 659 tehdit ve taciz yaşandı, 2023 yılı başından 20 Kasım'a kadarki sürede de 64 kadın katledildi.

 

Bahar Munzur

 

Katilleri cezalandırmıyor, koruyor

Her gün artan verilere karşı hükümetler üç maymunu oynarken, Kadın Hakları Aktivisti Bahar Munzur, “İktidar kadın cinayetlerini önlemek için şimdiye kadar gözle görülür bir adım atmış değil. İktidar kadın cinayetlerini durdurmak için özel ve şeffaf bir program oluşturmalıdır” dedi.

Rojnews’e konuşan Munzur, Başûr’da erkek egemen zihniyet ve partilerin iktidar hırsı nedeniyle kadın katliamları ve şiddet davalarına müdahalelerde bulunulduğuna işaret etti. Yani katillerin partiler tarafından korunduğunu, kadınların partilerin ve örgütlerin gözü önünde katledildiğini söyledi.

Muhafazakâr toplum yaratılıyor

Öte yandan son yıllarda iktidarın muhafazakâr bir cephe oluşturduğunu belirten Munzur, şunları ekledi: “Bunun önemli bir kısmı da basın ve dijital medya aracılığıyla yapılıyor. Bu konuda herhangi bir soruşturma yapılmaması kadınlar için tehlikeli bir zeminin oluşmasına neden oluyor. Kurdistan Bölgesi’nde kadın-erkek eşitliği temelinde çalışma yürütebilecek bağımsız bir basın geleneği yok. Basın kurumlarının bir bölümü kadın kimliğinin ortadan kaldırmayı amaçlayan tutucu fikirleri olan bazı kişileri ön plana çıkarıyor.”

Yine de öncüler

Katilleri koruyan erkek-devlet ve yasalarına karşı kadın örgütlerinin geri adım atmadığını kaydeden Munzur, “Hayatlarımızı tehlikeye atıyoruz. Yıllardır şiddet, cinayet ve kaybetme konularına karşı canımız pahasına mücadele ediyoruz. Ayrıca kadınlar burada özgürlük, eşitlik ve haklarından söz ediyor, eylemlere ve protestolara öncülük ediyorlar. Bunun en belirgin örneği öğretmenlerin yaptıkları eylemlerde görüldü. Kadınlar toplumun en hassas noktalarında çalışma yürütüyor. Özel hayatlarına hapsolan kadınları buradan çıkıp toplumsal yaşamı yönetmeye başladı. Bunların tümü Kürt kadınının sürekli mücadelesinin sonucudur” şeklinde konuştu. SÜLEYMANİYE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.