İnançer’in neredeyse yaptığı her programda kadınlara yönelik nefret söylemi ürettiğinin ve kadın düşmanı zihniyeti meşrulaştırdığının vurgulandığı açıklamada, “Daha vahim olanı ise bunu devletin televizyonu olan TRT’de yapıyor olmasıdır. Daha önce de, TRT ekranlarında ‘Hamile kadınlar sokağa çıkmasın, hamile kadınların sokağa çıkması terbiyesizliktir’ diyen Ömer Tuğrul İnançer, kadın örgütlerinin tüm tepki ve şikayetlerine rağmen RTÜK tarafından, bırakın programın yayından kaldırılması, herhangi bir ceza bile almamıştır. Bu tutum hükümetin ve yayın politikasından sorumlu olduğu devlet kanalının bu nefret söylemini desteklediğini ve bu programların bilinçli olarak yaptırıldığını düşündürmektedir” denildi.


Katliamların arkasındaki zihniyet budur

İnançer’in kadın düşmanı söylemlerine devam ettiğine işaret edilen açıklamada, İnançer’in “Ekonomik özgürlük aldatmasından vazgeçin, ben kocama muhtaç değilim deyip ailesini dağıtıyor, kocama muhtaç değilim diyor ama elin adamının patronun hizmetinde çalışmayı haysiyetine uygun buluyor, eş yoktur, eşitlik yoktur, benimle eşit değil ki eşim olsun, o benim zevcemdir” sözleri hatırlatılarak, “Bu kadın düşmanı nefret söylemleri, kabul edilemez boyutlara ulaşmış kadın katliamlarının arkasındaki zihniyeti yansıtmaktadır. Bu zihniyet kadınların katledilmesinin nedeni olarak eril şiddeti değil, kadınların sokağa çıkmasını, çalışma yaşamına katılmasını ve iradesiz kılınmasına boyun eğmeyişini gören zihniyettir” ifadesi kullanıldı.

Kadın düşmanı TRT
“Biz kadınlar olarak bu zihniyeti asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz” vurgusu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu zihniyete karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yurttaşlarına yönelik eşitlikçi ve kapsayıcı bir çizgide yayın yapmakla yükümlü bir kamu kuruluşu olan TRT’yi kadın düşmanı programlarından dolayı kınıyoruz. TRT’nin, her programında kadınların erkeklerle eşit olmadığını söyleyen, kadınlara hakaret eden, kadınlara yönelik şiddeti meşrulaştıran ve tüm bunlara dini kılıflar uyduran bu ve buna benzer tüm programları bir an önce yayından kaldırması gerekmektedir. Ömer Tuğrul İnançer’in bundan sonra, TRT’de tek bir program dahi yapması, TRT’nin kadın düşmanı bir tutum sergilediğinin göstergesi olacaktır.”

HABER MERKEZİ