Bedeninden 550 saçma çıktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Jîna Amînî’nin katledilmesiyle İran’da başlayan direniş devam ediyor.  Bir ayını geride bırakan direnişte Îlam’da Muhammed Abdullahi işkenceyle katledilirken, pompalı tüfekle yaralanan bir kadının bedeninden 550 saçma çıkarıldı.

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterileri 31 gündür sürüyor. Protestoları ateşli silah, şiddet, baskı ve korkuyla bastırmaya çalışan rejim, cezaevleri de dahil olmak üzere insanları katletmekten çekinmiyor.

Muhammed Abdullahi katledildi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, geçen hafta Îlam’da gözaltına alınan Muhammed Abdullahi’nin işkenceyle katledildiğini duyurdu. 

Sine’de protestolar sırasında gözaltına alınan ve Farsça ifade vermeyi reddeden Waran Mohammadnejad’ın ailesi rejimin baskısı altında. Dün Waran Mohammadnejad’ın ailesinden üç kişi daha gözaltına alındı.

Bir bedende 550 saçma

Rojhilatê Kurdistan’ın Saqiz kentinde rejim güçlerinin pompalı tüfeklerle halka saldırdığı Hengaw’ın yayınladığı bir fotoğrafla sabitlendi. Fotoğrafta bir kadına pompalı tüfekle ateş edildiği görülüyor. Kadının bedeninden 550 saçmanın saplandığı tespit edildi.

Rojhilatê Kurdistan’ın birçok kentinde ise gözaltına alınanlardan haber alınamadığı bildiridi.

Eylemlerin sürdüğü İran’da internet ve ilettim araçlarının kesikliği nedeniyle tam bilgi alınamıyor.

Pîranşar, Mahabad, Merîwan, Îlam, Awdanan, Kirmaşan ve daha birçok kentinde alanları terk etmeyen halk, Besic güçlerine ait merkezleri ateşe verdi. İran genelinde de süren direnişte başta Tahran olmak üzere Meşhed, Yezd, Reşt, Erdebil, Zencan’da da rejim karşıtı protestolar devam etti.

Liseli genç kadınların eylemi sürüyor 

Kentte dün liseli genç kadınlar rejimi protesto etti. Sokağa çıkan liseli genç kadınlar başörtüsünü çıkarıp havada sallayarak, “Diktatöre ölüm’ sloganları attı.

Asra Panahi

Marş söylemediği için katledildi

İran’da beşinci haftasına giren direnişte rejim güçleri liseli genç kadınları hedef aldı. Güney Azerbaycan eyaletinde yer alan Erdebil kentindeki bir kız lisesine baskın yapan rejim güçleri, öğrencileri dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i öven “Salam Farmandeh” adlı marşı söylemeye zorladı. Marşı okumayı reddden öğrencilere saldıran rejim güçleri öğrencileri hastanelik etti. Ağır yaralanan 16 yaşındaki Asra Panahi yaşamını yitirdi. Hastaneye kaldırılan öğrencilerin dışında 19 liseli genç kadının da kaçırıldığı belirtiliyor. 

Evin Cezaevi’nde yoğun baskı 

Öte yandan Kürdistan İnsan Halkları Ağı twitter hesabından geçtiği bilgiye göre Evin Cezaevi’nde tutuklulara yönelik ciddi hak ihlallerini var. Pompalı tüfekle yaralan 41 siyasi tutuklu 8.  koğuştan alınarak Rajaei Shahr Cezaevi’nin karantina koğuşuna transfer edildi. Tutukluların ağır koşullarda tutulduğu belirtildi. Dün ajanslara geçen bilgiye göre Evin Cezaevi’nde Cumartesi günü çıkan isyanda 8 tutuklu rejim güçleri tarafından katledilmişti. Kimi kaynaklar cezaevinde katledilenlerin sayısının 60 olduğunu iddia ediyor.

43 kuruluş BM’yi harekete geçmeye çağırdı

Hengaw İnsan Halkları Örgütü, İran İnsan Hakları (IHR), Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın(KHRN) da dahil olduğu 43 kurum-kuruluş, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne İran İslam Cumhuriyeti’nin işlediği insanlık suçlarına karşı harekete geçmeye çağırdı. Çağrıda acil özel bir oturum talebinde bulunan kurumlar, İran’da işlenen ciddi insan hakları ihlallerinin gözününde bulundurularak, uluslararası hukuk kapsamında, bağımsız, soruşturma, raporlama ve hesap verebilirlik mekanizmasının (mahkeme) kurulmasını istedi.

BM’den çocuklar için çağrı

Birlemiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, İran’da çocuklara yönelik ağır ihlallerin yaşandığını belirterek, bağımsız ve tarafsız soruşturma istedi.

BM Çocuk Hakları Komitesi, protesto gösterilerinin başladığı 16 Eylül’den bu yana İran güvenlik güçleri tarafından en az 23 çocuğun katledildiğini, yüzlercesinin yaralandığı, tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Çocuk haklarına yönelik ağır hak ihlalleri şiddetle kınayan BM Çocuk Hakları Komitesi, bazı çocukların gerçek mermilerle katledildiğini, bazılarının ise dövüldükten sonra hayatını kaybettiğini açıkladı.

Komite, "birçok aile, bir çocuğunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşamalarına rağmen” güvenlik güçlerinin aklanması için “çocuklarının intihar ettiğini söylemeye ve yalan itiraflarda bulunmaya” zorlandığını ifade etti.

Gözaltına alına çocukların yetişkinlerle birlikte tutulduğunu, işkence gördüğünü belirten Komite bu durumdan derin endişe duyduğunu kaydetti. 

AB’den İran’daki ‘ahlak polisine’ yaptırım

Avrupa Birliği, İran'da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerini rejimin sert bir şekilde bastırmasında rol oynayan İran ahlak polisi yetkililerine ve internetin kesilmesinden sorumlu Bilgi Bakanı'na karşı yaptırım kararı aldı. 

AB Dışişleri Bakanları tarafından alınan yaptırım kararı çerçevesinde 11 kişinin AB'deki mal varlıkları donduruldu. Bu kişilerden birinin ahlak polisinin üst düzey yetkililerinden Muhammet Rüstemi, diğerinin ise Hacıahmet Mirzai olduğu bildirildi. Bu kişilerin AB ülkelerine seyahati de yasaklandı.

Kararla ilgili yapılan açıklamada İran Güvenlik Güçleri ve bir dizi yerel polis amirinin de, protestoların "şiddetli şeklide bastırılmasında" oynadıkları rol nedeniyle yaptırımların hedefi olduğu belirtildi.

Almanya'nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock kararla ilgili yaptığı açıklamada, "Açıkça görülüyor ki, bu rejimin halkını bu şekilde yumruklamaya devam etmesi halinde, sorumlulara karşı daha fazla yaptırım paketleri gelecek" dedi.

AB ise yayımladığı açıklamada İran'daki barışçıl protestolara karşı yaygın ve orantısız güç kullanımını kınadı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.