Bedenlerin teşhiri barbarlıktır

Mele Ferzende Deniz

Mele Ferzende Deniz

  • Mele Ferzende Deniz, çatışmalarda şehit düşenlerin cenazelerine dönük saldırıların, barbarlık gösterisi olduğunu söyledi.

Mele Ferzende Deniz, ölen insanın dokunulmazlığı olduğunu belirterek, "Savaşın da bir hukuku vardır. Eğer düşmanın uzuvlarını kesiyorsan sende ahlak ve vicdan yoktur" dedi.

Türk ordusunun saldırıları devam ederken militarist ve ırkçı sanal medya hesaplarından sık sık çatışmalarda şehit düşenlerin bedenleri teşhir ediliyor. Duruma tepki gösteren İzmir Din Alimleri Derneği Sözcüsü Mele Ferzende Deniz, cansız bedenlerin teşhirini yapanların ahlak, vicdan ve merhamet duygusundan yoksun insanlar olduğunu söyledi. Deniz, “Ölen bir insanın dokunulmazlığı vardır. Savaşlarda, taraflar cenazelerin hayvanlar tarafından zarar görmemesi için savaşa ara verirler. Savaşın da bir hukuku vardır. Eğer düşmanın uzuvlarını kesiyorsan sende ahlak ve vicdan yoktur. Bu barbarlık göstergesidir. DAİŞ de tekbir getirip insan öldürüyordu, bedenleri teşhir ediyordu. Kim yaparsa yapsın ahlaksızlıktır” dedi. 

 Çatışmaların son bulması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması gerektiğini vurgulayan Deniz, "Yasalar bir şahıs için değil, toplum içindir. Tutuklu olsan bile yasaların verdiği haklar vardır. Bunlar Öcalan için de geçerlidir. Tecrit sadece bir insana değil, toplumun birçok kesimine uygulanıyor. Savaşın son bulması için tecridin kaldırılması, diyalog yolunun açılması gerekiyor" diye konuştu.

Üç cenaze tanınmayacak halde

bu arada Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine bağlı 9 mahallenin kırsal bölgelerinde 27 Aralık’ta ilan edilen yasakla birlikte başlatılan askeri saldırı devam ediyor. Valilik tarafından “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilen Elin (Yakınca), Bahminin, Fisqîn (Sapanlı), Mişawil (Tekağaç), Gelîyê Sor (Güneli), Efşê (Kaleli), Qudbê (Arpalı), Yol ve Şekrin mahalleleri arasındaki bölgede, helikopter desteğiyle saldırılıyor.

Gerillalara ait olduğu belirtilen üç cenaze, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılırken, teşhis için ailelerine de haber verildi. Teşhis için Mêrdîn’e gelen aileler, cenazelerin zarar görmesi nedeniyle teşhis işlemi gerçekleştiremedi. Tanınmayacak hale getirilen cenazelerin yandığı ve kimi uzuvların eksik olduğu öğrenilirken, aileler kimlik tespiti için kan örneği vererek kentten ayrıldı. Aileler, cenazelerin nasıl bu hale getirildiği konusunda kendilerine bilgi verilmediğini aktardı.

Öte yandan Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugün sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, üç kişinin Delil Bal, İslam Ölçay ve Lokman Muhammed olduğunu ileri sürdü. İZMİR/MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.