Behdinanlı tutsaklar eylemde kararlı

  • KDP’nin tutukladığı Güney Kürdistanlı aktivistlerin başlattığı ölüm orucu eylemi 15. gününde. Behdinan’da tutuklu olan 82 gazeteci ve aktivist de uygulanan hukuksuzluğa karşı açlık grevinde.

KDP’nin elinde tutuklu olan Mesûd Elî Hacî, Bendewar Eyûb Reşîd, Karker Ebas Elî ve Şêrwan Teha Emîn’in 6 Eylül günü başlattığı ölüm orucu 15. gününde devam ediyor. Eylemcilerin aileleri, KDP’nin eylemin sonlandırılması için eylemcilere baskı yaptığını, ancak eylemlerini sürdürdüklerini belirtti.

Tutuklu olan 82 gazeteci ve aktivist de mahkemelerinin ertelenmesini protesto etmek amacıyla açlık grevinde.

Tutuklu gazeteci Umêd Beroşkî’nin kardeşi Mahir Beroşkî, kardeşi ile dört gün önce telefon ile bir kaç dakika görüşebildiğini aktardı. Kardeşinin KDP asayişinin eylemlerini sonlandırmaları yönünde talepte bulunduğunu, ancak eylemcilerin serbest bırakılana kadar eylemlerini sürdürecekleri cevabını verdiklerini söyledi.

Konuyu takip eden Hristiyan Arabulucular Timi, eylemin 11. gününde durumu kötüleşen ölüm orucu eylemcisi gazeteci Eyaz Kerem’in doktor kontrolünde olduğunu duyurdu.

KDP tarafından Behdinan bölgesinde tutuklanan gazeteci ve aktivistlerin bazıları mahkemeler tarafından cezalandırılırken, bazılarının ise dosyası mahkemede bekletiliyor. Tutuklular ne yargılanıyor ne de serbest bırakılıyor.

Tutsaklarının avukatı olan Herem Rifat da Rojnews’e yaptığı açıklamada, Federe Kürdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonunu, “İnsan Hakları Komisyonu ne işe yarıyor? Özellikle kritik durumlarda müdahale etmeleri gerekirken, rahatsızlıklarını dahi dile getirmekten kaçınıyorlar. Eğer komisyon tepkisiz kalacaksa dağıtılması daha makul olacaktır” sözleriyle eleştirdi. Müvekkilleriyle görüşmek istediğini söyleyen Herem, asayişin buna müsaade etmediğini belirtti.

Kürdistan-Avrupa Hak ve Özgürlük Komitesi tarafından 18 Eylül’de yapılan açıklamada da tutsakların “Ya ölüm ya hak ve özgürlük” şiarıyla açlık grevi başlattığı ve tehlikeli bir evreye ulaştığı ifade edildi. HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.