Belarus'a Roman yaptırımı

Dünya Haberleri —

Roman Protaseviç/foto: AFP

Roman Protaseviç/foto: AFP

  • Lukaşenko hükümetinin, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden Ryanair'e ait bir yolcu uçağını başkent Minsk'e iniş yapmaya zorlayarak muhalif gazeteci Roman Protaseviç’i gözaltına almasına Avrupa Birliği’nden (AB) yaptırım geldi. AB, hava sahasını Belarus uçaklarına kapattı.

 

Bugün toplanan AB liderleri, Lukaşenko hükümetinin Ryanair yolcu uçağını zorla indirerek muhalif gazeteci Roman Protaseviç’i gözaltına almasına yaptırım kararıyla yanıt verdi. Toplantıda AB hava sahasının Belarus’tan gelen uçaklara kapatılmasına karar verildi, Belarus uçaklarının AB havaalanlarına inişi de yasaklandı. Öte yandan zirvede, Belarus’ta Lukaşenko rejimini finansal olarak destekleyen şirketlere de yaptırım uygulanabileceği belirtildi. Toplantı ardından konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Sivillerin hayatıyla Rus Ruleti oynamanmasına izin vermeyeceklerini” kaydetti.

Muhalif gazeteci Protaseviç’in korsanvari yöntemlerle gözaltına alınmasına sert tepkiler gelmişti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu girişimin muhalif sesleri susturmak için yapıldığını belirtmiş, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Belarus yönetimini "güçlü şekilde kınadıklarını” ifade etmişti. NATO ise uluslararası olay hakkında soruşturma istemişti.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.