Belçika'da açlık grevinde tehlikeli eşik

Dünya Haberleri —

Brüksel'de 'kağıtsızların' açlık grevi kritik aşamada/foto:AFP

Brüksel'de 'kağıtsızların' açlık grevi kritik aşamada/foto:AFP

  • Belçika'nın başkenti Brüksel'de kayıt dışı dört yüz göçmenin yaklaşık iki aydır sürdürdüğü açlık grevi tehlikeli bir aşamaya vardı. Dünya Doktorları örgütünden Sarah Melsens, “Durum çok tehlikeli, ölüm riski var” dedi.

 

Belçika’da oturum talepleri reddedilen ve 7 aydır başkent Brüksel’in merkezinde bulunan bir kilise ile ULB üniversite kampüsünde barınan 400 kişi iki aydır açlık grevinde. Ülkede “kağıtsızlar” olarak adlandırılan göçmenlere ne oturum hakkı veriliyor ne de çalışma hakkı tanınıyor. Sesleri duyulmayan “kağıtsızların” iki aydır sürdürdüğü açlık grevi tehlikeli bir aşamaya varmış durumda. Dünya Doktorları örgütünden Sarah Melsens, ölüm riski konusunda uyarıyor, zira eylemcilerden bazıları son günlerde su içmeyi reddediyor.

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, sağlık durumları kötüleşen göçmenler için geçici oturum izni önerisinde bulunmuştu. BM Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez, "Aldığımız bilgiler endişe verici ve açlık grevi yapanlardan bazıları ölüm sınırında” diyerek Belçika hükümetinden açlık grevinde bulunanlara oturum hakkı tanınmasını talep etmişti.

Belçika'da "kağıtsız" olarak adlandırılan yaklaşık 150 bin göçmen bulunuyor.

BELÇİKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.