
Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Askeri makamlar her türlü bilgiyi ilgili yargı makamlarına vermiştir" açıklamasıyla gündeme gelen Roboskî Katliamı'na ilişkin bilgi ve belgeler konusundaki belirsizlik sürüyor. Adli soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı, Genelkurmay'a bağlı askeri birliklerden istenen belge ve bilgilerin kendilerine ulaşmadığını bildirdi.
Meclis Komisyonu da belge bekliyor
Meclis Uludere Alt Komisyonu ise savcılıktan talep ettikleri soruşturma dosyasının hala kendilerine gönderilmediğini hatırlattı. Komisyon Başkanı AKP'li İhsan Şener hafta içinde belgeleri beklediklerini belirterek, "Gönderileceğine dair umudum var. Belgeler gelince komisyon olarak son toplantımızı yapacağız. Gelmezse de, elimizdeki bilgilerle yetineceğiz ve raporumuzu bu şekilde tamamlayacağız. 1 Temmuz'dan önce, raporu kamuoyuna açıklayacağız" dedi.
Genelkurmay karartma yapıyor
Komisyonun BDP'li üyesi Ertuğrul Kürkçü ise Komisyo'nun işlevinin Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı’nın verdiği gizlilik kararı ile daha da azaltıldığını söyleyerek, Genelkurmay’ın olayla ilgili bilgilerin pek çoğunu kendilerinden gizlediğini belirtti. Kürkçü şunları söyledi: "Komisyona gelen bilgiler yetersiz. TSK’nin hiçbir bilgi içermeyen raporunun yanı sıra bir de İçişleri Bakanlığı’ndan mülkiye müfettişlerinin yaptığı iç soruşturma bilgisini aldık ama gizlilik kararı nedeniyle rapor elimize verilmedi, sadece okundu. Rapordaki saptamaya göre aslında askeri makamlar suçluydu. Ancak gerekli değerlendirme yapılmamıştı ve sorumlu 23. Tümen Sınır Komutanlığı’nın üstündeki makamlar gösterilmişti.”
Roboskî Katiamı’nı ‘hata’ olarak adlandıran Başbakan Erdoğan’a yanıt veren Kürkçü, “Görüntüler net, hata değil, bilerek yapılmış bir katliam” dedi.
Komisyonun CHP'li üyesi Levent Gök ise, "Belge ve bilgilerin, bilinçli olarak komisyona ulaştırılmadığını düşünüyorum. Karartma uygulanıyor" diye konuştu.
Raporda esasa geçilemedi
Komisyon üyeleri, katliama ilişkin raporlarını yazmaya başladı. Milletvekilleri, şu ana kadar katliama ilişkin teknik kısımları yazdı ancak "esas kısma" hala geçemedi. Uzun bir süredir, "esas kısmı" yazabilmek için savcılıktan istenen bilgi ve belgeleri bekleyen üyeler, bu bilgi ve belgeler içerisinde özellikle Genelkurmay'a ait olanların önemli olduğunu belirtiyor. Türk Genelkurmay Başkanlığı, 4 Nisan'da Komisyona "operasyonun sınır dışı kurallarına uygun olarak yapıldığı"nın öne sürüldüğü yedi sayfalık bilgi notu dışında, katliama ilişkin asıl bilgi ve belgeleri, soruşturmadaki "gizlilik" kararını gerekçe göstererek iletmemişti.
ANKARA