Benim değil, devletin ayıbı

Kadın Haberleri —

CEYLAN AKAN

CEYLAN AKAN

  • AKP-MHP iktidarının yürüttüğü kadın politikaları ve ülkede derinleşen yoksulluk ve savaş, kadını kırımını sokaklara taşıdı.  7 ay boyunca sokakta yaşamak zorunda kalan Ceylan Akan devlet politikaların eleştirerek,  yaşadıklarını kendisinin değil ülkenin ayıbı olduğunu dile getirdi. 

ÖZNUR DEĞER/MA 

AKP’nin iktidar olduğu 19 yıl boyunca yüzlerce kadın katledildi, taciz ve tecavüze uğradı. Binlerce kadın ise kamusal alanın dışına itildi. Ev mahkum edilen ve büyük bir çaresizlik yaşayan onlarca kadın ise intihara sürüklendi. Tespit edilebildiği kadarıyla 2020 yılı içerisinde 332 kadın erkekler tarafından katledilirken, 110 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

AKP-MHP iktidarının yürüttüğü kadın politikaları ve ülkede derinleşen yoksulluk ve savaş, kadını kırımını sokaklara taşıdı. Evsiz kalan kadınlar katledilmenin, tecavüze uğramanın korkusunun yanı sıra açlıkla da mücadele etti ve bu mücadele halen de sürüyor.

Kadınların en çok cinsel şiddete uğradığı, kaçırıldığı veya sokakta yaşamaya mecbur kılındığı kentlerin başında ise Ankara geliyor. Uyuşturucu ve fuhuş şebekelerinin her geçen gün arttığı Ankara’da, AKP-MHP’nin ekonomik politikaları nedeniyle onlarca insan evsiz kaldı. Evsiz kalan ve uzun süre sokakta yaşamak zorunda olan sayısız kadından biri ise 23 yaşındaki Ceylan Akan.

Bu halimden iktidar sorumlu

2 yıl önce boşanmak zorunda kalan ve 2 çocuğu ile birlikte yaşayan Ceylan Akan, salgın hastalık yüzünden işsiz kaldığı için kirasını ödeyememiş. Çocuklarını babalarına vermek zorunda kalan Akan, 15 Kasım’dan Haziran ayına kadar sokaklarda yaşamak zorunda kalmış.

Otogarlarda, hastanelerde ve bulduğu sıcak yerlerde uyumak zorunda kalan Akan, sokağa çıkma yasağını ihlal etmekten ceza almış. Kadın sığınma evine gitmek için başvurduğu polisler, sığınma evinin güvensiz olduğunu, 50 TL’ye otelde kalmasını söylemiş. Tv’lerde yansıtılan kadına destek ve yardım haberlerinin yalan olduğunu aktaran Akan, düştükleri bu durumun sorumlusunun iktidar olduğunu dile getirdi. 

Bu iktidar olduğu sürece…

Otobüslerde çalışarak biriktirdiği parayla 7 ay sonra ev tutan Akan, devletin sosyal yardım merkezlerinden destek almadığını belirtti. Akan, “Bu iktidar başta olduğu sürece insanlar kandırılmaya mahkum. 3-5 verdiği kömür ve koli yardımıyla insanları kandırıyorlar. Metro altında yardım ediyoruz diye yayınladıkları şeyler de yalan” diyerek muhalefetin de, yerel kurum ve kuruluşların da halka bir faydalarının olmadığını söyledi. 

Devleti kınıyorum

“Devletin polisi beni sığınma evine bile kabul etmiyorsa, bana farklı bir şekilde akıl veriyorsa, ben burada devleti kınarım” diyen Ceylan Akan, hiçbir şekilde yardım almadığını söyledi. “Bu ülkede kadınlara için hiçbir şey yok” diyen Akan, tüm kışı Ankara Şehir Hastanesi ve otogarlarda kalarak geçirmesinin tek sorumlusunun devlet olduğunu ifade etti. 
 
Kadına destek verilsin

Kendisi gibi birçok kadının boşandıktan sonra devletten destek alamadığı için sokakta yaşamak zorunda kaldığını ifade eden Akan, yaşadıklarını kendisinin değil ülkenin ayıbı olduğunu dile getirdi.

Sokakta yaşayan kadın ve çocuklara yardım edilmesini istediğini Ceylan Akan, sokakta yaşan kadınların yaşadığı zorluklara değindi. Akan şöyle devam etti: “Sokakta kalan kadını kandırıp uyuşturucu bağımlısı yapıyorlar. Fuhuşa sürüklüyorlar, gazinolarda kullanıyorlar. Bu kadınların hepsi sığınma evine gitmek isteyen kadınlardı. Kimse dışarıda kalmasın. Kadına destek verilsin.”

Mücadeleyi bırakmayın

Dışarıda kalmamak için bir kaz kez cezaevine girmeyi denediğini aktaran Akan, “Sokakta kalmamak için suç işleyen insanlar var. Otogar personeli sokakta kaldığını anladığı kadını sürekli taciz ediyor. Otogar küçük bir köy gibi. Kadına şiddet ve tecavüz olayları varken biz insanların bize ‘Size yardım edelim’ demesine nasıl inanabiliriz ki?” dedi.

Şu an hala işsiz olan ve iş buldukça otobüslerde çalışan Ceylan Akan kadınlara “Mücadeleyi bırakmayın” çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.