Beritan Sarya paylaştı, Beritan Canözer'e hapis

Gazeteci Beritan Canözer

Gazeteci Beritan Canözer

  • Gazeteci Beritan Canözer'e, gazeteci-yazar Beritan Sarya'nın sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası verildi. 

Sosyal medya paylaşımlarında "örgüt propagandası" yapmaktan yargılanan gazeteci Beritan Canözer'e 1 yıl 10 ay 15 gün, başkasına ait bir hesaptan yapılan paylaşımdan dolayı ise 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Gazeteci Beritan Canözer'in sosyal medya hesaplarından YPG/YPJ'liere ait haber ve fotoğrafları paylaşmaktan dolayı "Örgüt propagandası yapmaktan" yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Canözer, duruşmaya katılmadı, avukatı Resul Temur hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Temsilcisi Mahmut Oral ve Canözer'in meslektaşlarının izlediği duruşmada, önceki celse verdiği mütalaasını tekrarlayan savcı, hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Avukat Resul Temur, Canözer'e ait olduğu iddia edilen dört sosyal medya hesabının bulunduğunu, bunlardan üçünün müvekkiline ait olmadığını belirterek, iddia makamının bu hesaplardan hangisindeki paylaşımlardan dolayı ceza istediğini bilmedikleri için iddianameyi esas alarak savunma yapacaklarını kaydetti. Müvekkilinin kendi hesabından yaptıkları paylaşımları kabul ettiğini, "beritansarya" adlı twitter kullanıcının hesabının müvekkiline ait olmadığını, söz konusu hesap sahibinin, bunu kendi hesabından da duyurduğunu söyledi. Başka bir dosya kapsamında müvekkilinin sosyal medya hesaplarının incelendiğini, Anayasa Mahkemesi'nin "Sanal Devriye" uygulamasını iptal ettiğini hatırlatarak, herhangi bir tahkikat yokken bu şekilde elde edilen delillerin hukuksuz olduğunu aktardı.

Bakanlığının kararını gösterdi

Müvekkiline ait paylaşımların 2014-2016 yıllarında olduğunu, o dönemde Türkiye'nin PYD'ye yönelik politikasına işaret ederek, PYD ve ona bağlı güçlere ait paylaşımların suç olmadığını hatırlatan Av. Temur, bu konuda İçişleri Bakanlığının 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir dosyaya gönderdiği ve PYD/YPG/YPJ'ye ait paylaşımların suç sayılamayacağına dair belgeyi mahkemeye sundu. Temur, müvekkilinin paylaşımlarının o döneme denk geldiğini ve suç olmadığını dile getirdi.

Ayrıca bir ceza verilemez

Müvekkilinin 2019 esaslı 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığını ve hapis cezası aldığını anımsatan Av. Temur, görülen dosyanın ancak o dosya kapsamında artırım hükümlerinin uygulanabileceğini vurguladı. Avukat Temur, "Bundan dolayı görülen davadan ayrı bir ceza verilemez. Bu dosyada 2019 öncesi paylaşımların bir kısmını kapsıyor. Bu tarihten önce başka bir dosya açılıp açılmayacağını bilemiyoruz. Dolayısıyla ancak 2019'daki dosyada 43. Madde kapsamında değerlendirilebilir, ayrıca bir ceza verilemeyeceğini düşünüyoruz" diyerek, beraatini istedi.

Başkasının paylaşımından ceza

Mahkeme, Canözer'in kendisine ait olduğunu kabule ettiği bir sosyal medya paylaşımından dolayı 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verirken, kendisine ait olmayan ve "baritansarya" adlı kullanıcının da hesabından 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme verilen cezalarda erteleme yoluna gitmedi.

Canözer'in avukatı verilen hapis cezasına karşı İstinaf Mahkemesi'ne itirazda bulunacak.

Rojava'da gazetecilik yapıyor

Kuzey-Doğu Suriye'de gazetecilik yapan Beritan Sarya, yıllardır ANF muhabirliği yapıyor. İşgal edilen alanlardaki katliam ve talan haberleriyle bilinen Sarya, Kürt televizyonlarında da yorum ve analizleriyle yer alıyor. AMED 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.