
Hollanda'da yaşayan Kürdistanlılar, Arnhem, Amsterdam, Den Haag, Doordrecht, Deventer, Eindhoven, Middelburg, Rotterdam ve Zaandam'da 15 Kasım Cuma günü saat 22:00 ila 23:00 arasında dernek önlerinde otobuslerle Berlin'e hareket edecek. Eylem Tertip Komitesi tarafından şu açıklama yapıldı: "1993 yılında Tansu Çiller ve hükümeti Kürt halkına karşı topyekün bir imhaya yönelmişti. İçerde katliam ve soykırım politikalarını rahat sürdürebilmesi için dış dünya ile iyi geçinmek zorundaydı. Türkiye, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa devletini yanına çekerek Kürdistan'da 4 bin köyü yakmış, binlerce Kürt'ü yersiz ve yurtsuz bırakarak sürgüne göndermişti. Bu kirli savaş sırasında 17 bin faili mechul cinayet işlenmiştir. Bu gibi suçların işlendiği bir dönemde ise Almanya 26 Kasım 1993'te PKK yasağını getirmiştir. Avrupa devletlerinin siyasi ve ekonomik çıkarları gereği, 20 yıldan bu yana Kürt halkına karşı bir yasak uygulanıyor. Bu yasağın etkisiyle Avrupa'da insan hakları ve kurumları sessizliğe bürünmüştür. Kürt halkının, demokratik hakları sömürgeci devletlerin ekonomik çıkarlarına peşkeş çekilmiştir. Ama, Kürt halkının, hangi baskılarla karşılaşırsa karşılaşsın hiçbir gücün piyonu ve oyuncağı olmayacağı bilinmelidir. Kürt halkının, halkların özgürlük öncüsü olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bu yasağı kınamak amacıyla binlerce Kürt ve dostu 16 Kasım'da Berlin'de bir araya gelecek. Özgürlük ve demokrasi bayrağını yükseltmek için tüm Kürdistanlı ve dostlarını 16 Kasım'da Berlin'e davet ediyoruz."
Eylemcilere destek verilmeli
16 Kasım’daki yürüyüş ve mitinge, İsviçre'deki Kürdistanlılar 5 otobüsle katılacak. Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Basel Kürt Halk Meclisi Başkanı Ali Terzi, şu ana kadar 5 otobüs kiraladıklarını ve gelecek talebe göre otobüs sayısını artıracaklarını belirtti. Terzi, "İsviçre ve İsviçre'ye sınır Fransa ve Almanya bölgelerinde yaşayan tüm Kürdistanlılar 20 yıldır süren yasağa karşı duyarılıklarını gösterip Berlin yürüyüşüne katılmalıdırlar" dedi. Terzi, İsviçre'de kiralanan otobüsler ve kalkış saatlerine ilişkin şu bilgileri verdi: "Otobüslerimiz 15 Kasım'da kalkacak. Zürih Kürt Kültür Derneği önünde saat 17:00, Bern Hauptbanhof'ta saat 21:00, Basel'de ise yine Basel SBB Banhof saat 19:00 da haraket edecek. Otobüs kalkış yerlerine Kürdistanlılar gelerek buradaki yolcuları uğurlamalı. Eylemcilere desteklerini göstermeliderler."
Kurd Sport.Eu'dan çağrı
Öte yandan geçtiğimiz aylarda kurulan ve Avrupa'daki Kürt gençlerinin sportif faaliyetleri açısından bir fedarasyon durumundaki Kurd Sport.Eu da, kurum olarak Berlin'deki yürüyüşte yerlerini alacaklarını açıkladı.
'Alman demokrasisine zarar veriyor'
Öte yandan uluslararası hukuk alanında önemli bir şahsiyet olarak kabul edilen ve yıllardan beridir Kürt halkının demokratik mücadelesine desteği ile tanınan Prof. Norman Paech de 16 Kasım'daki yürüyüşe güçlü bir katılım çağrısında bulundu. Yürüyüşün destekleyicisi olan Prof. Paech, ANF'ye yaptığı açıklamada, PKK yasağının sadece Kürtlere değil, Alman demokrasisine de zarar verdiğini söyledi.
Yürüyüş öncesi hükümete çağrıda bulunan Prof. Paech şunları söyledi: "Almanya’nın PKK’yi yasaklaması ve Avrupa Birliği’nin de 'terörist örgütler' listesine alınmasıyla PKK illagaleze edildi. PKK, Kürt Özgürlük Hareketi'nin en önemli dinamiği. Böyle bir harekete siyasi alanda yer vermek ve onu saf dışı bırakmaya çalışmak tamamen yanlış bir karardı. Kürdistan’daki çözüm ve barış sürecinin ilerlemesi için öncelikli olarak Avrupa ve başta da Almanya’nın PKK’ye karşı yargılarını değiştirmesi gerekiyor. Fakat Almanya, yasak ve baskılarla Kürtleri PKK’den ayırmaya ve PKK’yi marjinal bir örgüt gibi göstermeye çalıştı. PKK’nin Kürtler için ne anlama geldiğini doğru okumak gerekiyor. PKK lideri Öcalan, Türk hükümetiyle çözüm sürecini görüşüyor ve aylardır süren bir ateşkes var. Süreç için öncelikli olarak savaş seçeneğinin tamamen ortadan kalkması gerekiyor. Sürecin tıkanması ve Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı paketin hayal kırıklığına rağmen Kürt hareketinin siyasi çözümdeki ısrarı anlamlıdır. Avrupa’nın da bunu iyi görmesi gerekiyor."
HABER MERKESİ