Berta Cáceres suikastı: Castillo suçlu bulundu

Kadın Haberleri —

.

.

  • Honduras’ta bir mahkeme, eski bir enerji yöneticisini 2016 yılında yüksek profilli çevre aktivisti Berta Cáceres’in öldürülmesinin planlanmasına yardım etmekten suçlu buldu. 

TEGUCIGALPA

Uluslararası olarak finanse edilen bir hidroelektrik şirketinin başkanı olan ve ABD tarafından eğitilmiş eski bir Honduras ordusu istihbarat subayı Roberto David Castillo, yerli çevreci Berta Cáceres’e düzenlenen suikasttan suçlu bulundu.

Goldman çevre savunucuları ödülünü kazanan Caceres, 45. doğum gününden iki gün önce, 22 megavatlık Agua Zarca barajına muhalefetiyle bağlantılı yıllar süren tehditlerin ardından 2 Mart 2016’da kiralık tetikçiler tarafından vurularak öldürülmüştü. Lenca halkı tarafından kutsal kabul edilen Gualcarque nehri üzerindeki çevreye zarar veren enerji projesi, ulusal ve uluslararası çevre ve toplum ihtiyaçlarına uymamasına rağmen onaylanmıştı. Berta Cáceres, geniş arazileri sular altında bırakacak ve yüzlerce yerli Lenca halkının su, yiyecek ve ilaç tedarikini kesecek bu projeye karşı yerli Lenca halkını bir araya getirerek barikat kurmuştu. 

Planladı ve katletti

Tegucigalpa’daki yüksek mahkeme, 49 gün süren duruşmanın ardından Pazartesi günü ihaleyi alan Roberto David Castillo’nun cinayeti planladığına ve silahlı adamları tuttuğuna karar verdi.

Mahkeme, Cáceres’in baraj inşaatını durdurma kampanyasına liderlik ettiği, bunun da baraj şirketi için gecikmelere ve mali kayıplara yol açtığı için öldürüldüğüne kanaat getirdi. Mahkeme, Castillo’nun Cáceres’i yıllarca izlemek için ücretli muhbirleri, askeri bağlantılarını ve becerilerini kullandığına, yedi kişi tarafından uluslararası üne sahip lidere yönelik  gerçekleştirilen suikast için ödenecek parayı koordine etti, planladı ve elde ettiğini söyledi.

Castillo, 4 Ağustos’ta hüküm giyecek. 

Yerli halkın militanlığının zaferi

Karar, Cáceres’in ailesi, arkadaşları ve meslektaşları tarafından memnuniyetle karşılandı. Yerli hakları örgütleri de kararı,  cinayetin düzenlenmesinde, finanse edilmesinde ve gerçekleşmesinde rolü olan herkesten hesap sorma mücadelesinde ve ardından gelen örtbas etme girişimlerinde önemli bir adım olarak niteledi.

Cáceres ailesinin avukatlarından Victor Fernández, kararın, topraklarını rızası olmadan satan yozlaşmış bir devlet karşısında Cáceres ve Lenca topluluğunun verdiği mücadelenin büyüklüğünü gösterdiğini söyledi. Avukat, “Bu yozlaşmış sisteme karşı direnme, savunma ve zafer kazanma konusundaki cüretleri, kararlılıkları ve saygınlıkları emsal teşkil ediyor. Adalet sistemine teşekkür edecek hiçbir şeyimiz yok. Berta’ya zulmedenler onlardı; onu suçlu ilan ettiler ve yerinden etti. Bu zafer bizim militanlığımızın bir sonucudur” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.