
Botan dengbêjler dinletisi
Ödül töreninden sonra sahne alan Botan Dengbêj divanı unutulmaya yüz tutmuş ezgileri seslendirdi. Kürt halkının direnişlerini, destanlarını ve yaşadıkları acıları konu alan ezgileri seslendiren Botan Dengbêjleri yurttaşlardan büyük beğeni toplarken, zaman zaman da festival alanını dolduran yurttaşlar da dengbêjlere eşlik etti. Dengbêj dinletisinin ardından Berxbir Festivali'nin son akşamı ise 2012 yılında Kato Dağı'nda yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG'lilerin mücadelelerini konu edinen sinevizyon gösterimi yapıldı. Yurttaşlar sinevizyonun ardından uzun süre "Bijî Serok Apo", "Şehit namirin" ve "Bi can bi xwîn em bi te re ne ey Serok" sloganları attı.
Festivalin kapanış konserinde ise coşku doruğa çıktı. Koma Dengê Amara, Hozan Hediye, Koma Pel, Bülent Turan ve Hozan Suar'ın sahne aldığı konser, sabaha karşı sona erdi. Konserler sırasında gençler tarafından festival alanından ve Kato Dağı'nın dört bir yanından atılan havai fişekleri Laleş Yaylası'ndaki karanlığı aydınlattı. Konser sonrası festivalin kapanış konuşması yapıldı. Festival Tertip Komitesi adına konuşan İsmail Erk, festivale katılan Kürt halkı başta olmak üzere bütün herkese teşekkür ederek, "Umarım 2015 yılındaki festivali daha özgür bir kültürle özgür önderlikle bu özgür dağlarda kutlayacağız. Berxbir festivalinin Beytüşşebap halkının kültürünün yansıtması açısından oldukça önemlidir. Buradan başta gençler olmak üzere tüm halkımıza kimliğine, kültürüne, diline ve özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyor, Rojava devrimine özgürlük tutkusuyla destek sunmaya davet ediyoruz" dedi.
Yapılan kapanış konuşmasının ardından üç gün süren festival sona ererken, yurttaşlar da Kato Dağı'ndaki Laleş Yaylası'nda konakladıkları çadırları toparlayarak evlerinin yolunu tuttu.
DİHA/ŞIRNEX