Beşinci genel grevde yüzlerce uçuş iptal
Dünya Haberleri —

Brüksel grev / foto:AFP
- Brüksel, federal hükümetin önerdiği kesintilere ve emeklilik reformlarına karşı sokaklara döküldü. Zaventem ve Charleroi havaalanlarında yüzlerce uçuş iptal edildi.
Belçika'da önerilen federal reformlar ve emekli maaşlarındaki kesintiler nedeniyle ülke çapında gerçekleştirilen genel grevler nedeniyle ulaşım hizmetleri ciddi şekilde aksadı. Zaventem olarak da bilinen Brüksel Havaalanı'nda güvenlik ve havaalanı personelinin greve katılması nedeniyle giden uçuşlar iptal edildi. Ülkenin ana havalimanına sadece 103 gelen uçak iniş yapabildi. Başlangıçta 261 uçuşun havalimanına inmesi planlanıyordu.
Şehrin daha güneyinde, Ryanair gibi düşük maliyetli havayollarının Avrupa'daki önemli merkezlerinden biri olan Charleroi, personel eksikliğini gerekçe göstererek Çarşamba günü tüm uçuşlarını iptal etti.
"25 Haziran'da Charleroi üzerinden uçması planlanan yolcularla, yeniden rezervasyon ya da para iadesi için havayolu şirketleri tarafından irtibata geçilecektir. Bu ulusal grevin yolcularımızın seyahat planları üzerindeki etkisinden dolayı üzüntü duyuyor ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz" denildi.
Havayolu şirketlerinin grevden etkilenen yolcuları bir sonraki uçuşlara yönlendirmeye çalışması nedeniyle önümüzdeki günlerin Brüksel'in iki havalimanında son derece yoğun geçmesi bekleniyor. Zaventem havalimanında önümüzdeki birkaç gün boyunca günde yaklaşık 90 bin yolcunun işleminin yapılması bekleniyor.
Bu grev, protestocuların kabul edilemez olarak nitelendirdikleri emeklilik yasa tasarısı reformlarına karşı bu yıl gerçekleştirilen beşinci büyük grev oldu. Federal hükümet, özel bir emeklilik planını kaldırmayı ve tüm devlet memurları için emeklilik yaşını 66'ya çıkararak özel sektörle uyumlu hale getirmeyi planlıyor.
Bu öneri pek çok işçiyi ve sendikayı öfkelendirdi ve sendikalar eş zamanlı olarak ülke çapında pek çok büyük protesto gösterisi düzenledi. Almanya merkezli WSI Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, Belçika 2014-2023 döneminde Avrupa'da en fazla grev yapılan ülke oldu. Enstitüye göre 2014-2023 döneminde Belçika’da her 1.000 çalışan başına 107 grev günü kaydedildi.
Araştırmaya göre Belçika’yı 102 günle Fransa, 93 günle Finlandiya izliyor. Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde ise bu sayı 21 gün civarında kaldı. 2024 yılında Euro bölgesinde ortalama ücret artışı yüzde 4,5 olarak gerçekleşirken, enflasyon etkisi çıkarıldığında ortalama reel artış yüzde 2,1 oldu.
Ancak Belçika’da durum farklı: Otomatik ücret endekslemesine rağmen ülkede 2024’te reel ücret artışı yüzde -1,4 olarak gerçekleşti. Buna karşın 2023 yılında ülkedeki reel ücret artışı yüzde 5,6 ile Euro bölgesi ortalamasının üzerinde kalmıştı. BRÜKSEL















