Biden Erdoğan’la al verde

Dünya Haberleri —

ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden

  • Türkiye’deki seçimlerde ırkçı ve milliyetçi söylemlerle tekrar seçilmeyi başaran Erdoğan ile telefon görüşmesi yapan ABD Başkan Joe Biden F-16'ya karşı İsveç’in NATO üyeliği pazarlığını yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la telefonda görüştü. Biden tekrar seçilmesi ardından Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısını için kutladı. ABD Başkan’ı Biden görüşmede Erdoğan’ın F-16 satışı konusunu; kendisinin de İsveç’in NATO üyeliğini gündeme getirdiğini söyledi.

ABD’nin önceliği bölgesel güvenlik 
Beyaz Saray'dan telefon görüşmesine ilişkin yapılan kısa açıklamada, Başkan Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutlamak için aradığı belirtildi. Açıklamada, "liderlerin iki ülke ve halkları arasındaki işbirliğini derinleştirmek amacıyla yakın ortaklar olarak birlikte çalışmaya devam etmeye yönelik ortak taahhüdünü ifade ettikleri" kaydedildi. Başkan Biden'ın görüşmede, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim başarısını kutlayarak, sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını dilediği" ifade edildi. 
Başkan Biden ve Erdoğan'ın, "NATO Müttefikleri olarak Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'nde transatlantik güvenliğin güçlendirilmesi dahil olmak üzere, bölgesel ve küresel zorluklara çözüm bulma isteklerini görüştükleri" ifade edildi.
Türk Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada iki liderin, "bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda işbirliğini ilerletme hususunda mutabık kaldığı" belirtildi.

Ayrıntılı görüşme haftaya
ABD Başkanı Biden ile Erdoğan arasında geçen kısa telefon görüşmenin haberini geçen Reuters, Biden’in ‘ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı olasılığını; kendisinin de Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına itirazından vazgeçmesi konusunu gündeme getirdiğini söylediğini’ aktardı. Habere göre ABD Başkanı Biden bu konuyu önümüzdeki hafta daha ayrıntılı konuşacaklarını belirtti.

Vilnius zirvesinden önce
Rusya-Ukrayna savaşı ile NATO’ya üye olmak için başvuran İsveç’in İttifak’a katılım protokolünü henüz Türk devleti onaylamadı.
İsveç 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak ittifak zirvesine kadar NATO'nun 32’nci üye ülkesi olmayı umuyor. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Erdoğan'ı tebrik etmiş; “Ortak güvenliğimiz gelecekteki bir önceliktir" demişti. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.