Bilbês 8 aydır abluka altında

Yeşil Sol Parti Şırnak milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez ile DBP ve HDP Şırnak İl Eşbaşkanları Bilbês köyünü ziyaret etti.

Yeşil Sol Parti Şırnak milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez ile DBP ve HDP Şırnak İl Eşbaşkanları Bilbês köyünü ziyaret etti.

  •  Türk ordusunun 24 gündür abluka altında aldığı Bilbês’i ziyaret eden Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, halkın bağ ve bahçelerine dahi gitmelerine izin verilmediğini, bölgede 8 ayı aşkın süredir fiili yasak uygulandığını söyledi.

Şırnak’ın Elkê (Beytüşşebap) ilçesinin Bilbês köyüne bağlı Red Deresi, Öküzburun Tepe, Siyahçeşme Dere, Ballı Deresi bölgelerine yönelik askeri operasyonlar sürüyor. Valilik, 29 Temmuz-4 Ağustos ile 8-23 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacak şekilde iki kez Bilbês’i halkın giriş çıkışlarına yasakladı. 

Yasak kararının ardından tankların sevk edildiği bölge, savaş uçakları ve helikopterlerle bombalandı. 29 Temmuz’da başlayan askeri abluka nedeniyle köylülerin günlerce bağ ve bahçeleri ile tarlalarına gidişlerine izin verilmediği, çobanların da hayvanları belli bir noktaya kadar götürmesine izin verildiği belirtildi. Ablukanın sürdüğü köylerde 1 Ağustos’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan İzzettin Cin, çıkarıldığı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 3 Ağustos’ta serbest bırakıldı ancak savcılığın itirazı üzerine tutuklandı. 

Askerler tüm tepeleri tuttu 

Yeşil Sol Parti Şırnak milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez ile DBP ve HDP Şırnak İl Eşbaşkanlarının aralarında bulunduğu heyet, 13 Ağustos'ta ablukanın sürdüğü Bilbês köyünü ziyaret etti. Heyete yaşadıklarını anlatan köylüler, “Bölgenin bombalanması sonucu ormanlar yandı. Tüm tepelerde askerler konumlandırılmış durumda. Günlerce bağ-bahçemize ve hayvanlarımıza dahi bakmamıza izin verilmedi. Hayvanlarımızın süt sağımını yapamadık. Yine askerler ormanları yakmaya çalıştı ancak yangın tutuşmadı ve kendiliğinden sönüyordu” diye aktardı. 

Köyden haber alamadık 

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Güleş ile Zeynep Durgut’un haberine göre köyü ziyaret eden heyette yer alan Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Şırnak ve tüm ilçelerinde 8 ayı aşkın bir süredir fiili yasak uygulandığını belirterek, “29 Temmuz’dan bu yana Elkê’nin Bilbês köyünde önce sivil yurttaşlara giriş ve çıkışlar yasaklandı. Bir hafta boyunca köyden herhangi bir haber alamadık. Köy çevresinde yaşayan diğer yurttaşlar haber almaya çalışsa da bir türlü bilgi alınamadı. Bu bizde bir kuşçu yarattı. Daha öncesinde Bedlîs’in Peyîndas köyünde de bir askeri abluka ve akabinde operasyon vardı. Orada birçok köylü gözaltına alınmış ve köylülere işkence yapılmıştı. Böyle bir kuşkumuz Bilbês köyü üzerinde de vardı. Bunun üzerine köyü ziyaret ettik” dedi.

Hayvanlar da abluka altında 

Gittikleri Bilbês köy girişinde GTB yapıldığını söyleyen İrmez, “Abluka başlamasından bu yana ilk giden biz olduk. Köy aynı zamanda Elkê’nin bir mahallesi olmasına rağmen irtibat yoktu. Gidişimizle birlikte bu ablukayı kısmen kırdık. Köyde bir kişi tutuklanmış ve 2 yurttaş hakkında yakalama kararı var. Köyün dört bir tarafında bulanan yüksek tepelere askerler konumlandırılmış durumda. Halka korku salıyorlar. Günlerce hayvanları doğada kalmış. Hayvanların bakılmasına dahi izin verilmemiş. Köylüler abluka altında olmasına rağmen kendileri inisiyatif alıp hayvanlarını güvenlikli yere getirmişler” diye belirtti.

Bilbês boşaltılmak isteniyor

Ablukayla köyün boşaltılmasının amaçlandığını ifade eden İrmez, “Ancak her ne olursa olsun, abluka ne kadar sürerse sürsün, köylüler ‘köyümüzü terk etmeyeceğiz’ diyor. ‘Hayvanlarımız var bahçelerimiz var, onları bırakıp nereye gideceğiz?’ diyor. Köyde abluka sürüyor. İster istemez köylülerin abluka nedeniyle kuşkuları da devam ediyor. Her ne kadar abluka belli bir düzeyde kırılmışsa da devam ediyor. Valiliğin bu ablukaya yönelik bir açıklaması da olmadı. 23 Ağustos’ta abluka kalkacak, köyü tekrar ziyaret edeceğiz” diye konuştu.  ŞIRNAK

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.