Bilerek ve isteyerek cinayet

Tülay Hatimoğulları

Tülay Hatimoğulları

  • Deprem sabahından beri Hatay'da olan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tülay hatimoğulları, "Bilerek ve isteyerek cinayete göz yumuldu, bilerek ve isteyerek seferberlik ilan edilmedi. Bilerek ve isteyerek gönderilen yardımlar engellendi. Tek adam rejimi, bu katliamın altına imza atanın ta kendisiydi” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, iki hafta boyunca olduğu deprem bölgesinde yaşanan gelişmelere ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

"Deprem değil, binaların dayanıksızlığı, denetimsizliği; devletin kurumlarının beceriksizliği, devletin ilgisizliği, ihmali ve alakasızlığı bizi öldürdü" diyen Hatimoğulları, Kızılay, AFAD gibi liyakatsiz, beceriksiz, teçhizatsız, yakınlarını ve yandaşlarını atayarak içini boşaltılan kurumlar ve bunu sağlayan iktidarın, kayıplarıın bu kadar büyük olmasının temel nedeni olduğunu söyledi. Hatimoğulları, "Bilerek ve isteyerek cinayete göz yumuldu, bilerek ve isteyerek seferberlik ilan edilmedi. Bilerek ve isteyerek gönderilen yardımlar engellendi, sınırda askerler tarafından bekletildi. Ülkenin başına gelen en büyük felaket, gerçekten tek adam rejiminin ta kendisidir. Bütün yetkileri, kurumların özerkliğini kendine bağlayan, Kızılay’ı, AFAD’ı iyice içi bomboş kuruma çeviren rejim, bu katliamın altına imza atanın ta kendisiydi” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yetkililerin derhal istifa etmesi gerektiğini söyleyen Hatimoğulları, “AFAD ve Kızılay başkanları dahil olmak üzere bütün yöneticileri de derhal istifa etmelidir, çünkü sadece sınıfta kalmadılar, bu cinayetin aynı zamanda ortağı konumundalar" diye konuştu.

Depremin ilk günü

Deprem olduğu ilk anda Samandağ'da yaşayan ailesi tarafından haberdar edildiğini belirten Hatimoğulları, şunları söyledi: "Hızla yola çıktık, daha önce AFAD’da, madende, kurtarma ekiplerinde gönüllü olarak çalışmış arkadaşlar ve bir grup sağlıkçıyla yola çıktı. Hatay’a gittiğimizde, kent karanlığa teslim edilmişti. Samandağ’a yetişir yetişmez yetkililere ulaştım. Akşam karanlık çökene kadar en azından trafik için bile bir polis ve jandarma yoktu sokakta. Terk edilmişliğin vesikasıdır. Yerel yetkililerin de merkezi hükümeti çaresizlik içinde beklediğinin canlı tanığıyım. Ertesi gün yine bir jandarma ve polis dahi yoktu. İki güne kadar bir asker yoktu sokaklarda. Hatay’da deprem bölgesinin tamamını gün içinde dolaştım."

Savunma Bakanı yalanı

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada, ilk gün saat 10.00’dan itibaren depremden etkilenen Hatay’daki 8. Komando Tugayı’nın arama kurtarma çalışmaları başladığını söyledi. Hatimoğulları, "Külliyen yalan, öyle bir çalışma başlatılmadı" diyerek, şöyle devam etti: "Bahsedilen tugay, Serinyol’dadır. Serinyol ile Antakya merkez aarasında sadece 22 kilometre var. Aynı tugay ile Samandağ arasında sadece 47 kilometre var ve yol şartları ulaşım için son derece elverişliydi. Biz o yolları kullanarak, Hatay’da dört bir yandaki depremi, zaten ilk günden, ikinci günde daha detaylı gündüz gözüyle görebilme şansına sahip olduk. Devlet bu depremde yoktu, adeta buharlaşmıştı ve bizler ölüme terk edildik. Bilerek ve isteyerek ölüme terk edildik.”

İlk günün gecesinde

Birinci günün gecesinde saat 03. sıralarında bir AFAD ekibini gördüğünü ve karşıladığını belirten Hatimoğulları, şunları paylaştı: "Kepçe yoktu, kepçe bulma işini ben üstlendim. AFAD’ın elinde ilk ekipte birkaç makas, birkaç kazma vardı, küreği de bizden istediler, o saatte kürek bulduk. Daha sonra başka bir ekibin intikal ettiğini duyduk onlara da yardım ettik. 15 kişilik AFAD ekibinin üstünde sadece AFAD önlüğü vardı, elleri boştu. AFAD yönetimi derhal istifa etmelidir. Onlara, yurt dışından gelen ekiplerin mühimmatlarını kullanacaksınız, demişler."

Hatimoğulları, "Halk not aldı, hak sizin bu insan düşmanlığınızı bu ırkçı yaklaşımlarınızı yoğunluklu olarak Alevilerin yaşadığı bölgeleri ölüme terk ettiğinizi unutmayacak; tarih bunu büyük harflerle not aldı. Bizden önce terk etmeyenler, o kenti yeniden küllerinden yaratanlar gibi kentimizi terk etmeyeceğiz” dedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.