Bir ayda 62 kadın cinayeti

Kadın Haberleri —

Kadın Katliamlarına karşı eylem

Kadın Katliamlarına karşı eylem

  • JINNEWS'in derlediği Mayıs ayı şiddet çetelesine göre 39 kadın ve bir çocuk katledildi, bir kadın ise katledilmeye çalışıldı. 23 kadın ve 3 çocuk şüpheli şekilde; bir bebek ise tecavüz sonucu yaşamını yitirdi.

Kurdistan ve Türkiye’de kadına şiddet artıyor. Basında yer alan veriler, tablonun oldukça küçük bir kısmını yansıtıyor.

Kadın örgütleri, artan şiddeti iktidarın eril söylemleriyle bağlantılı görürken, şiddet vakaları bu tespiti doğrular nitelikte. Şiddetin ardından yargının uyguladığı cezasızlık ve indirimler de her türlü şiddetin ve katletmenin önünü açıyor. Kadınlar bir yandan dayanışmayı büyütürken, bir yandan da hem iktidar hem de erkeklerin hedefi oldu. Özellikle Mart'ta deprem bölgelerinde şiddet vakalarında artış gözlemlenirken, mekanizmaların eksikliğinden kaynaklı kadınlar maruz kaldıkları şiddete karşı seslerini duyuramıyor. Çocuklara dönük çalışmaların yetersizliğinden kaynaklı da çocuklar, istismarın tüm boyutlarına açık hale getiriliyor.

 JINENWS'in derlediği Mayıs ayı şiddet çetelesine göre 39 kadın ve bir çocuk katledildi, bir kadın ise katledilmeye çalışıldı. 23 kadın ve üç çocuk şüpheli şekilde, bir bebek ise tecavüz sonucu yaşamını yitirdi. 

Fail en yakındaki

İki kadın boşanma aşamasında olduğu, dört kadın boşandığı, 12 kadın evli olduğu, iki kadın ayrıldığı, dört kadın birlikte olduğu erkekler tarafından; dört kadın oğlu, dört kadın akrabası, iki kadın kardeşi, üç kadın tanıdığı, iki kadın ise tanımadığı erkekler tarafından katledildi. 

En fazla cinayet İstanbul’da

Adana'da 6, İstanbul'da 9, Meletî'de bir, Antalya'da 5, İzmir'de iki, Muğla'da iki, Konya'da iki, Amed'de üç, Dîlok'ta bir, Trabzon'da bir, Aydın'da iki, Kocaeli'de bir, Wan'da bir, Kırşehir'de bir, İzmir'de iki kadın katledildi.

Çocuklara yönelik

* Kütahya’da Eren Muhammed Emlek isimli erkek, Özge Şahin’i kesici aletle katletti.

* Zonguldak’ta Furkan Sevinç isimli erkek, iki yaşındaki Nisanur Ö.’ye tecavüz ederek, yaşamını yitirmesine neden oldu. 

 * Wan’ın Payizava (Gürpınar) ilçesine bağlı Eremer (Otbiçer) Mahallesi’nde 12 yaşındaki Şevin Gülmez şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

* İstanbul’da 16 yaşındaki Irmak Bayar, evinin balkonundan şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitirdi.

Yargı kararları

* Zonguldak’ta çocuğa sistematik olarak tecavüz eden fail Murat V.’ye ‘iyi hal’ indirimi uygulanarak verilen ceza düşürüldü.

* Mahkeme, Av. Zeycan Balcı’nın belini kıran polis Murat Akmeşe’ye 1 yıl 11 ay 12 gün ceza verirken, cezayı ise polisin “geleceğini” gerekçe göstererek erteledi.

* Taksim patlaması sonrası avukat Jiyan Tosun’u “fail” olarak hedef gösteren Zafer Partili Adem Taşkaya'ya verilen 2 yıl 4 ay ceza ‘hal ve davranışı’ gerekçe gösterilerek 1 yıl 11 ay 10 güne indirildi.

* Çocuğa cinsel saldırıda bulunan Orhan A.’nın avukatının talebi üzerine mahkeme heyeti duruşma saatini erkene aldı, çocuğun ailesinin ve avukatlarının duruşmaya katılmasını engelledi.

* Oyuncu Farah Zeynep Abdullah hakkında tecavüz faili uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı.

* Muhterem Akbulut'u katleden Hasip Akbulut'a mahkeme “iyi hal” indirimi uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını müebbet hapis cezasına düşürdü.

* Yargıtay, Manisa’da Canan Çeviren’i katleden fail Ferhat İnne’ye verilen indirimsiz müebbet hapis cezasını hukuka aykırı bularak bozdu.

* Hozat’ta zihinsel engelli bir çocuğa cinsel saldırıda bulunan Zeynel Yıldız’ın kısa bir tutukluluğun ardından serbest bırakıldığı ortaya çıktı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.