Bir enginardan 170 kadına

Kadın Haberleri —

Urla Kadın Kooperatifi

Urla Kadın Kooperatifi

  • 170 ortaklı Urla Kadın Kooperatifi, 11 yıldır sakız enginarından yapılan ürünlerden unlu mamuller, meyve-sebze konserveleri ve tekstil ürünlerine kadar, kadınların elinin değdiği her şeyi satıyor.

Urla Kadın Kooperatifi, 2014 yılında Urla Belediyesi’nin Tarımda Sürdürülebilir Stratejik Kalkınma Planı kapsamında 80 kadının ortaklığıyla kuruldu. Şu anda 170’den fazla kadının bir araya geldiği kooperatifte kadınlar üretimden pazarlamaya kadar her süreçte yer alıyor.

Her yaş grubundan kadının bulunduğu kooperatifte, ürün yelpazesi de oldukça geniş. Kooperatifin ana ürünü olan sakız enginarından çeşitli ürünlerin yanı sıra unlu mamuller, meyve ve sebze konserveleri ile tekstil ürünleri üretiliyor. Profesyonel bir çalışma temposu olan kadınların ürettikleri ürünler, yurt dışına kadar ulaşmış durumda. Öte yandan kooperatif, birçok ürünü patentini aldıkları “Urla Karya” markasıyla hem iş birliği içinde oldukları kurumlara ve marketlere gönderiyor hem de internet üzerinden satışa sunuyor.

 

 

Gıdadan tekstile

Kooperatif Başkanı Sibel Uyar, lokomotiflerinin sakız enginarı olduğunu belirterek, “Enginarı sıfır atık olarak kullanıyoruz. Her sene enginarla ilgili inovasyon ürünümüz var. Mevsimine göre ürünlerden reçeller yapıyoruz. Farklı farklı tarhanalarımız, eriştelerimiz, özel diyet ürünlerimiz ve turşularımız var. Ürünleri veya yemekleri doğru koruma koşullarını sağlayarak burada yapıyoruz. Yanı sıra bir de tekstil bölümümüz var. Unutulmaya yakın el sanatları ile tekstil ürünleri üretiyoruz. Tekstil de tamamen doğal ürünlerden üretim yapıyoruz” dedi.

MA’ya hedeflerinin kurdukları düzeni geliştirip, üretimi arttırmak olduğunu söyleyen Uyar “Sürdürülebilir bir iş, tüketicinin kadın kooperatiflerinden ürün almasını istiyoruz. Çünkü sadece bir ürün elde etmiyorsunuz aynı zamanda kadınların yerelde kalkınmasına da destek oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

 

Emeğimiz görünüyor

Kooperatif ortaklarından Fatma Kaşkır, “yapamam” diyerek girdiği kooperatifte iki yıldır parasını kazandığını söyledi: Kooperatifin birçok yararı oldu. Mesela burada başladıktan sonra sosyalleştim. Ailem ve yakın çevrem burada çalışmamı çok güzel karşılıyor ve destek veriyorlar. Çevreme de buranın ne kadar güzel bir yer olduğunu anlatıyorum. Bu kooperatiflerle kadının emeği daha çok görünür oluyor.”

 

 

Sürekli öğreniyoruz

Emine Kaya, kooperatif öncesinde hiç çalışmadığını belirtti ve ekledi: “Evde yaptıklarım sadece ev halkına görünüyordu ama burada emeğim her yerde görülüyor. Sürekli öğreniyoruz. Kooperatifimiz kadını ev içine hapseden zihniyete karşı bir cevap oldu. Hem sosyalleşiyoruz hem de ekonomik kazancımız oluyor. Burayı iş yeri olarak görmüyorum. Kooperatifi tek kelimeyle anlatsam ‘ailem’ derim. Her sabah koşa koşa, sevinerek geliyorum.”

 

 

Örnek kooperatif

Aysel Güngörmez ise hedeflerinin çalışmaları büyüterek, daha fazla kadına olanak sağlamak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Örnek bir kooperatifiz. Birçok insan bize gelip ‘Nasıl başladınız bu işe?’ diye sorup bilgi alıyor. Kadınlara hem sosyal hem ekonomik olarak kendilerini güçlü hissettirmek istiyoruz. Daha önce evinden çıkamayan kadın kooperatifle birçok etkinlikte bulundu ve sosyalleşti.”  İZMİR

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.